Az Interpolt is segítségül hívhatják a hatóságok, ha nem jön haza a gyermekbántalmazó karateedző

Sokakban felmerül a kérdés, mi történik akkor, ha a gyermeket felrúgó karatemester a jelenlegi spanyol nyaralásáról „véletlenül” nem jönne haza, inkább – esetleg – megszökne. Gerő Tamás ügyvéd szerint a rendőrség ilyenkor amint lehet, elfogatóparancsot ad ki.

2024. 07. 24. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ahogyan arról a Magyar Nemzet is beszámolt, nyilvánosságra került egy, a szolnoki kalandparkban történt eset, ahol A. Tibor karateedző olyan erővel rúgott fel egy kisfiút, hogy az a levegőben megpördült, majd arccal előre a földre zuhant. A szolnoki rendőrkapitányság garázdaság vétségének gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen. Az is kiderült, a nevelőnek nem a szolnoki incidens lehetett az első agresszív megnyilvánulása: volt, hogy egy általa tartott karateedzésen pofozott fel egy fiút. Az ilyen jellegű bűncselekmények elévülési ideje minimum öt év. 

Az Interpolt is segítségül hívhatják a hatóságok abban az esetben, ha a karatemester nem jelenik meg a rendőrségen – nyilatkozta lapunknak Gerő Tamás. Jelenleg garázdaság bűntette miatt nyomoz a rendőrség. Ez pénzbüntetéssel, közérdekű munka kiszabásával sújtható és maximum három év szabadságvesztéssel büntethető, ám az ügyvéd szerint ha a férfi figyelmen kívül hagyja a rendőrség megkeresését, akkor bizony lehet félnivalója. 

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségének egykori tagja elmondta: ahány ügy, annyiféle módon járhat el a rendőrség. Minden esetben ugyanaz az eljárás azonban, amikor olyan ember ellen indítanak eljárást, aki éppen külföldön tartózkodik. 

A hatóságok kétszer idézik be a külföldön tartózkodó személyt, ha egyik megkeresésre sem reagál és nem jelenik meg, akkor a rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot ad ki

 – hangsúlyozta az ügyvéd.  Ebben az esetben a hatóságok együttműködnek az Interpollal, ők pedig vörös jelzést tesznek az adott személyre: ha bárhol igazoltatják, „már küldik is haza”. Az idézés kétszer írásban vagy egyszerűsített szóbeli idézéssel valósulhat meg, ami telefonon történik, ezt az olyan esetekben alkalmazzák, amikor az eljárás alatt lévő személy külföldön tartózkodik.

Gerő Tamás véleménye szerint

most nagyon úgy tűnik, hogy ha tényleg menekül valami elől, az a népharag lehet 

Lapunk megkereste Borbély Zoltán büntetőjogászt is, aki úgy vélekedett, őrültség volna, ha a karatemester nem jelenne meg a megbeszélt idézés időpontjára, ugyanis ezzel azt sugallná a rendőrségnek és a nyilvánosságnak, hogy valóban bűnős és menekülnie kell.

Az ügyvéd a gyermekbántalmazó edző utazásával kapcsolatban kifejtette, 

amikor egy ilyen szintű sérelmet okozunk egy gyermeknek és családjának, akkor nem szánkózunk, nem síelünk és pláne nem nyaralunk, mert ezzel csak növeljük a népharagot.

Borbély szerint minimális esély van arra, hogy a hatóságnak elfogatóparancsot kelljen kiadnia. Ha megtörténne, akkor az edző olyan fejlett nemzetközi bűnügyi együttműködéssel találná szemben magát, ami ellen esélytelen a menekülés. 

Majd kiemelte, hogy 

semmi arra utaló jel nincsen, hogy szökni akarna a karatemester.

Amennyiben újabb incidensekre derül fény a nevelő múltjából, mindenképpen foglalkoznak  vele a hatóságok, akár a büntetőügyek egyesítésével. Hallhattunk már arról is, hogy valaki szexuális bűncselekménnyel vádolta, ha ez igaz, és kiskorú a sértett, akkor annak nincs elévülési ideje a magyar jogszabályok szerint.

Borítókép: A kamerafelvétel, amelyen látszik, hogy a nevelő felrúg egy kisfút a szolnoki kalandparkban (Forrás: Facebook/Szolnoki Városüzemeltetési Kft. videója)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.