Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Felvételi láz: ezeken a szakokon várható a legmagasabb ponthatár

Az első helyezettet évek óta nem lehet letaszítani a trónról.

Forrás: Eduline2024. 07. 04. 14:10
Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan kiderül, hogy a mintegy 121 ezer jelentkező közül kik azok, akik a szeptembert valamelyik magyar felsőoktatási intézmény alap-, osztatlan- vagy mesterképzésén kezdhetik – hívta fel a figyelmet az Eduline. Az oktatási portál közzétette, mi az öt legnépszerűbb alap- és osztatlan szak a 2024-es felvételiben.

Mint írták, a nappali és levelező tagozatos, állami ösztöndíjas és önköltséges elsőhelyes jelentkezők számait is összesítve a legtöbben – 6801 fő –

gazdálkodási és menedzsment alapképzésre készülnek, ami évről évre letaszíthatatlan a népszerűségi lista éléről.

A második helyet idén is a pszichológia követi 4948 jelentkezővel, majd 4178 jelentkezővel az osztatlan jogász képzés is felfér a képzeletbeli dobogóra. A negyedik helyet az ápolás és betegellátás alapszak foglalta el 3641 jelentkezővel, 3581-en pedig kereskedelem és marketingre jelentkeztek első helyen, nappali vagy levelező tagozatra, önköltséges vagy állami képzési formára.

Azt, hogy egyes szakokra összesen hányan jelentkeztek – tehát a jelentkezési listájuk második, harmadik vagy sokadik helyén – az Oktatási Hivatal idén nem hozta nyilvánosságra – jegyezte meg a szakportál.

 

Ezeken az alapszakokon várható a legmagasabb a ponthatár

Az Eduline szerint a ponthatárokat nehéz előre megjósolni, hiszen nincs adat arról, hogy pontosan hányan jelentkeztek az egyetemi képzésekre, ráadásul a pontszámítás is megváltozott. Szerintük feltételezhető, hogy a népszerű szakokra – a korábbi évekhez képest– idén is magas pontszámokkal lehet majd bekerülni.

A meghirdetett szakok közül 2024-ben a legnépszerűbb a gazdálkodási és menedzsment magyar nyelvű nappali tagozatos, állami ösztöndíjas képzése lett,

 amit a Corvinuson és a BGE-n is több mint 500 fő jelölt meg első helyen. Ezért feltehetően ezen a két egyetemen lesz a legmagasabb a ponthatár ezen a szakon.

Az ELTE pszichológia szak esetében kifejezetten magas pontszámokkal kell számolni, mivel első helyen 990 felvételiző jelölte meg, míg a PPKE-n (387) és a KRE-n (337) is több száz fővel kevesebb volt az elsőhelyes jelentkezők száma. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az intézményi pontokat minden egyetemen másképpen számolják. Egyetemenként változik például, hogy mennyit ér egy nyelvvizsga vagy hány pontot az emelt szintű érettségi – magyarázta a szakportál.

Borítókép: A Szegedi Tudományegyetem. Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.