Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ezért nem vették őrizetbe a rendőrök az Árpád hídi ámokfutót

Ha a férfi túlélte volna a balesetet, hosszú börtönbüntetéssel kellene szembenéznie.

2024. 07. 05. 9:11
Halálos baleset az Árpád hídon (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Árpád hídi ámokfutó sofőrrel aznap már volt dolga a rendőröknek – derült ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Nem sokkal ezt követően a férfi halálos balesetet okozott az Árpád hídon, miután egy dulakodást követően ellopta egy nő taxiját. Az autóval a forgalommal szemben haladt, majd két balesetet is okozott, az utóbbi számára is végzetes volt.

A rendőrséghez szerda reggel érkezett a bejelentés egy vélhetően kábítószer hatása alatt álló férfiról, akit rövidesen előállítottak, mivel a ruházatában csekély mennyiségű kábítószert találtak, így annak birtoklása miatt eljárást indítottak vele szemben. 

A férfi nem élt panasszal a gyanúsítással szemben, az őrizetbevétel feltételei azonban nem álltak fent – közölte Csécsi Soma, a BRFK szóvivője a tájékoztatón.

 

Jogszerűen járt el a rendőrség, de érdemes lenne mérlegelni a gyakorlatot

Nem lehet a rendőrséget hibáztatni, amiért nem vették őrizetbe a kábítószer hatása alatt álló férfit – emelte ki dr. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az Indexnek. Hozzátette, az őrizetbevétel elrendelése rendőrszakmai feladat, de nem láthatják előre, hogy órák múlva akár tragédiát is okozhat ez a személy. A rendőrség nem veheti őrizetbe az illetőt, ha a szökés, az elrejtőzés, a bizonyíték megsemmisítésének veszélye nem áll fenn vagy a bűnismétlésre nincsen konkrét adat. A szakjogász hangsúlyozta, jelenleg nincs olyan gyakorlat, hogy valakit józanító jelleggel őrizetbe vesznek, amíg ki nem tisztul az illető. Véleménye szerint mérlegelni kellene az őrizetbevételi gyakorlatot, mert a reggeli kábítószer-birtoklási ügyet jó esetben egy eltereléssel megúszhatta volna a férfi. Borbély Zoltán meglátása szerint

ha a férfi túlélte volna a balesetet, úgy akár öttől 15 évig terjedő börtönbüntetéssel kellene szembenéznie a kábítószer-birtoklás, a jármű erőszakos, önkényes elvétele és a halálos közúti baleset okozása miatt. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.