Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Itt a cáfolata a Magyarországról terjesztett szegénységi vádaknak

A szakértő tiszta vizet önt a pohárba.

Forrás: Mandiner2024. 07. 03. 16:51
pénz, Euró
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cáfolták azokat az elemzéseket, amelyek azt állítják, hogy Magyarország az Európai Unió legszegényebb országa. Egyes ilyen kutatások azt írják, hogy itthon a szülők harmada nem eszik eleget, hogy a gyermekeinek enni tudjon adni. Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza tételesen cáfolta az Indexnek a riadalmat keltő adatokat – vette észre a Mandiner.

A vezető közgazdász elmondta, hogy 

a hazai háztartások nettó pénzügyi vagyona elérte a GDP 106,7 százalékát, ezzel pedig az unió középmezőnyében foglal helyet Magyarország.

Tizenhárom országot előz meg a listán a magyar gazdaság, köztük Szlovákiát és Romániát is. A szlovákoknál 44, a románoknál 59,8 százalék volt ez a mutató. 

Suppan Gergely azt is elmondta, az Eurostat szerint Magyarországon a lakosság 19,7 százaléka volt kitéve a szegénység kockázatának, amivel hazánkban népességarányosan a tizenharmadik legalacsonyabb a szegények száma, míg az unió tizennégy országában magasabb. 

A mostanában sokat emlegetett Romániában az emberek 32 százaléka van kitéve az elszegényedésnek, szemben a 19,7 százalékos magyar mutatóval.

– emelte ki. Hozzátette: az uniós átlag pedig 21,4 százalék

A vezető közgazdász azt is jelezte, Magyarországon 2010-hez képest minimum 1,2 millióval csökkent a szegények száma, mindez pedig az Orbán-kormány sikeres gazdasági intézkedéseinek köszönhető. A nettó bérek több mint háromszorosan, a reálbérek pedig 70 százalékkal haladják meg a 2010-es szintet, ami az unión belül a 4. legnagyobb növekedés – tette hozzá. 

Suppan Gergely szerint a minimálbérek kiemelkedő növekedése, a kormány családtámogatási programja, a gyermekek utáni adókedvezmények, az otthonteremtési támogatások is hozzájárultak a kiváló statisztikához. Magyarország elérheti az Európai Unió fejlettségi szintjének 90 százalékát – mondta el véleményét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.