Kígyókat láttak a vízben a strandolók

Hűsölnek a hüllők a nagy hőségben.

2024. 07. 23. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos fürdőző arról számolt be, hogy egyre többször találkozni a borsodi Szinva patakban kígyókkal – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál. Golej Szabolcs, a Neptun Búvár Klub vezetője a lap kérdésére elmondta, hogy a nagy meleg miatt a talaj ilyenkor annyira felforrósodik, és a környezet is, amelyben ezek az állatok élnek, hogy próbálnak behúzódni enyhet adó helyekre, ahol vissza tudják hűteni a testüket.

Ez a jelenség nemcsak a Szinva partján vehető észre, hanem a bányatavaknál is. Nagyon sok siklót és vízi emlőst lehet ilyenkor látni, amelyek sokkal intenzívebben mozognak, ezáltal jobban észrevehetők az emberek számára.

A Szinva patak (Forrás: BOON/Vajda János)

A Mályi-tónál, de a Balatonnál is ugyanez tapasztalható, bár ezek a tavak jobban felmelegszenek a nyári forróságban, mint a folyó vizek. Jelenleg a Mályi-tó például huszonkilenc fokos. A hegyekből eredő források, patakok vize azonban a legnagyobb melegben is hűsítő marad, ezt használják ki a siklók is – magyarázta.

A BOON megkereste Nyiszter Józsefet is a témában, akinek Mályiban saját hüllőháza van. Érdekességképpen elmondta, hogy a Szinva-mederben ilyenkor rengeteg sikló van, és nemcsak fürdőznek, hanem tojásokat is raknak a nőstény egyedek. A nedves és napos területeket szeretik, és tucatjával rakják le a lágy héjú tojásokat.

 

Mit kell tenni, ha megtámad egy vipera?

Magyarországon egy potenciális mérges kígyó van, az a parlagi vipera, amelyre nem jellemző, hogy lakóterületre tévedne – hangsúlyozta Nyiszter József. Megjegyezte: ha mégis viperamarás érne valakit, nagyon fontos, hogy ne szívjuk ki a mérget, mint ahogy a filmekben látjuk.

Stabilizáljuk a légzést, emeljük meg a szív magassága fölé a fejet és a lábat is, mert akkor nehezebben árad szét a toxikus anyag a vérben, és persze azonnal értesíteni kell a mentőket is

– magyarázta a szakértő, majd megjegyezte: a hazai viperatámadásokról elmondható, hogy megfelelő ellátás mellett nem halálos kimenetelűek, csak akkor, ha az illető hatványozottan allergiás a vipera mérgére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.