Megfeledkezett a budapestiekről Karácsony Gergely a kánikulában

A korábbi években a kánikulák idején a főváros számos intézkedéssel igyekezte elviselhetőbbé tenni a meleget. Ezek az intézkedések idén, a választásokat követően elmaradtak.

2024. 07. 21. 6:00
forróság, hőség, kánikula
Illusztráció Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre a nyár beköszöntével a főváros számos intézkedéssel igyekezett a kánikulával terhelt időszakokban megkönnyíteni a budapestiek életét. Ennek részeként a korábbi években a város forgalmasabb pontjain párakapukat állítottak fel, hogy az arra járók egy pillanatra felfrissülhessenek. A legforróbb napokon pedig vízosztással segítették a járókelőket a hidratálásban. Szintén ezt a célt szolgálta, hogy a főváros több helyen is ideiglenesen kutakat szerelt a tűzcsapokra. 

Ezek az intézkedések azonban idén nem valósultak meg Budapesten, miközben a város számos pontja a hőszigethatás és a hetek óta tartó hőhullámok miatt elviselhetetlenül forróvá, szinte élhetetlenné vált. 

A főváros a közterületek fejlesztése és komfortosabbá tétele helyett pillanatnyi megoldásokkal igyekszik elviselhetőbbé tenni a kánikulát, többek között átmeneti hűsölésre alkalmas pontok kihelyezésével. Ezek a pontok azonban sok helyen mostanra már az átlagember számára használhatatlanná váltak, ugyanis több ilyen hűsölési pontra is beköltöztek a hajléktalanok, illetve a közterületeken alkoholt, illetve kábítószert fogyasztók csoportjai. 

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a főváros kiemelte: a hőség elleni védekezést segíti, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolibuszok és autóbuszok száma. 

Ugyanakkor azt elfelejtették megemlíteni, hogy a főváros egyik legfontosabb közösségi közlekedési eszköze, a hármas metróvonal szerelvényei továbbra sem légkondicionáltak, így a napi több százezer utas szinte elviselhetetlen hőségben kénytelen utazni.

Légkondicionálás helyett az M3-as metróvonalon a Nagyvárad tér, a Lehel tér, a Dózsa György út, a Göncz Árpád városközpont, a Forgách utca, a Gyöngyösi út, az Újpest-városkapu és az Újpest-központ állomásokon ivókutak állnak az utazóközönség rendelkezésére.

A fővárosiaknak azonban sok esetben nem csak a közterületen tapasztalható elképesztő hőséggel kell megküzdeniük. Sok budapesti ugyanis a mai napig rossz energiaosztályú ingatlanokban él, amelyek a nyári melegben könnyen átmelegszenek, és légkondicionálás hiányában könnyedén egy katlanná válnak. A belvárosban élők helyzete ennél is rosszabb azonban, ugyanis a régi, műemléknek nyilvánított épületeken a legtöbb helyen tilos légkondicionáló berendezéseket elhelyezni, így a belső kerületek lakóinak a hőszigethatás mellett a fullasztóan meleg lakásokkal is meg kell küzdeniük. 

Ezen a helyzeten kellene javítania a Karácsony Gergely által a kampány hevében megalapított klímaügynökségnek, amelynek a feladata a főpolgármester bevallása szerint az lenne, hogy tanácsadást nyújt azoknak a társasházaknak, amelyek energetikai korszerűsítésen gondolkodnak. Az ügynökség tehát hiteleket és különböző támogatási forrásokat fog ajánlani a társasházaknak. Az ügynökség működésének az eredményei azonban egyelőre nem sok helyen láthatóak Budapesten.

Borítókép: Kánikula Budapesten (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.