Percenként háromszor hívnak mentőt ebben a rendkívüli kánikulában

Győrfi Pál szóvivő számolt be a mentősök megfeszített munkájáról.

2024. 07. 16. 18:26
Budapest, 2023. szeptember 2.
Tömegbaleset mentési bemutatója az Országos Mentõszolgálat mentõnapján a budapesti Városligetben 2023. szeptember 2-án.
MTI/Lakatos Péter
Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) mindig sok munkája van. Egy átlagos napon körülbelül 3500 esetben riasztanak mentőegységet az ország területén, de most a kánikulai időszakban még ez a szám is jelentősen növekedni kezdett – mondta a Magyar Nemzetnek Győrfi Pál. Az OMSZ szóvivője hozzátette: fontos leszögezni, hogy természetes dolog, hogy hazánkban nyáron meleg van.

A jelen állapotok tehát nem ettől rendkívüliek, hanem attól, hogy folyamatosan ilyen nagyon meleg van, és nincs néhány naponta egy kis felüdülést nyújtó hidegfront vagy lehűlés, illetve az egy napon belüli hőingadozás sem jelentős

– mutatott rá Győrfi Pál. Beszámolt róla, hogy a kánikula elhúzódásával folyamatosan növekszik a mentőhívások száma. Hétfőn a mentőszolgálatnak már rekordszámú, 4557 esetet kellett ellátnia egyetlen nap alatt.

Ilyen magas esetszámokkal csak a koronavírus-járvány nehezebb időszakaiban találkoztak a mentők. A kánikula elhúzódásával egyre szaporodnak a kifejezetten a hőség számlájára írható esetek, például amikor az utcán elájul valaki. Ezek azok az esetek, amelyek a legnagyobb valószínűséggel a meleggel kapcsolatosak

– emelte ki a szóvivője. Ismertette: a mostani hőségriadó idején alig húsz másodpercenként hívnak valahová mentőt Magyarországon.

A mentőszolgálat leterheltsége ugyanakkor Győrfi Pál szerint nem egyenletesen oszlik el országszerte, a legnagyobb terhelést a budapesti kerületekben, illetve a nagyvárosokban lehet tapasztalni.

A mentősök, a bajtársaim most már ott tartanak, hogy gyakorlatilag ahogy átadták a beteget a kórházban, már kapják is a következő címet. Hiába klímások most már a mentőautók, sokszor nem a mentőautóban zajlik a betegellátás, hanem az utcán a forróságban, így a mentősök is komoly terhelésnek vannak kitéve a kánikulában

– fűzte hozzá Győrfi Pál. Felidézte, hogy a mai napon például Budapesten, a Márvány utcában is zajlott egy sikeres utcai újraélesztés, amely a hőségben még nagyobb teljesítmény a mentőszolgálat munkatársaitól.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.