Simicskó István: A kadétprogram sikertörténet

A 2017-ben elindított kadétprogramban olyan katonai előképzésben vesznek részt a magyar fiatalok, amely mintegy két évtizede szünetel, így egyértel­műen hiány­pótló munkát végzünk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ­Simicskó István. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke, volt honvédelmi miniszter szerint a program iránti egyre növekvő érdeklődés jól mutatja, hogy a fiatalok jelentős része önszántából ezt az utat választja.

2024. 07. 08. 5:15
Szolnok, 2023. július 26. Résztvevõk a Honvédelmi Sportszövetség ejtõernyõs táborában a Szolnok-Szandaszõlõsi Sportrepülõtéren 2023. július 26-án. A honvédelmi táborban négy turnusban nyolcvan fiatal kadét vesz részt ezen a nyáron. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rendszerváltás egyik nagy vesztese a Magyar Honvédség volt. A 90-es évektől kezdődően a haderő folyamatosan képességeket veszített, az állomány létszámát tekintve pedig a sorkatonai szolgálat megszüntetése ­óriási kihívás elé állította a hadseregünket – mondta el a Magyar Nemzetnek Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke. A volt honvédelmi miniszter szerint 

2010 előtt nem csupán a fiatalokat vesztette el a honvédség, hanem a hadkiegészítés elvesztette azt a nélkülözhetetlen tájékozottságot, hogy baj esetén mely állampolgárainkra és milyen mértékben számíthat.

Emlékeztetett: a Gripenek beszerzését leszámítva gyakorlatilag általános leépülés jellemezte ezt az időszakot.

 

Ez volt a trendforduló

 

Ilyen előzmények után az egyik legfontosabb lépés volt a Magyar Honvédség szempontjából a kadétprogram elindítása. Trendfordulónak is nevezhetjük ezt a lépést. A migrációs válság 2015-ös kirobbanását követően mindinkább sürgetővé vált a Magyar Honvédség fejlesztése. 2016-ban elindítottuk a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programot, az Országgyűlés pedig létrehozta a Honvédelmi Sportszövetséget. A sportszövetség támogatásával, a haderőfejlesztés részeként indítottuk útjára 2017-ben a kadétképzést

– fogalmazott Simicskó István.

A kadétok a sportlövészet területén is remeklenek Fotó: Honvédelmi Sportszövetség


A Honvédelmi Sportszövetség elnöke szerint a program egyértelműen sikertörténet, hiszen akkor három középiskola részvételével kezdődött el a munka, most pedig százötven középiskolával van szerződése a Magyar Honvédségnek. – Jelenleg tízezer kadétunk van. Több olyan fiatalról tudunk, akik kifejezetten a kadétképzésben való részvétel céljával váltottak középiskolát. A kadétprogramban olyan katonai előképzésben vesznek részt az ifjak, amely mintegy két évtizede szünetel, így egyértelműen hiánypótló munkát végzünk – mondta, hozzátéve: 

a tapasztalatok szerint minden második kadét később a katonai hivatást választja a középiskola elvégzését követően, tehát a Magyar Honvédség toborzómunkáját is segíti.


Hangsúlyozta, hogy a kadétképzés nem kötelező sorkatonai szolgálat, minden kadét önkéntes alapon vesz részt a programban. Lehetőség az érdeklődő fiatalok számára, hogy részt vehessenek honvédelmi előképzésben a középiskolai tanulmányaikat kiegészítve.

 

Példák és lehetőségek

 

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség kiváló munkát végez, és az együttműködés a Honvédelmi Sportszövetséggel abszolút zökkenőmentes. A hazai tapasztalatok mellett nemzetközi példák is igazolják a rendszer életképességét. Nagy-Britanniában vagy Franciaországban is komoly hagyománya van a kadétképzésnek.

 

A haderőfejlesztési program során a Magyar Honvédség különböző fegyvernemeit, alakulatait megvizsgáltuk, hogy hol szükséges új képességek megszerzése, modern, NATO-kompatibilis eszközök beszerzése. Leraktuk az alapkövét a magyar hadiiparnak is, de számomra a legfontosabb kérdés mindig az utánpótlás biztosítása volt

– sorolta a volt honvédelmi miniszter, aki szerint ezeknél is fontosabb, hogy legyenek olyan fiataljaink, akik jó kiállásúak, egészségesek, fizikai és szellemi értelemben is megfelelő felkészítést kaptak.

DSC_1074
A kadétokat komoly fizikai kihíváskra is felkészítik  Fotó: Hűvösi Csaba


– A kadétprogramban a fiatalok számára sportolási lehetőséget biztosítunk. Sportversenyeinken a diákok hihetetlen akaraterőről tesznek tanúbizonyságot, megtanulnak csapatban dolgozni és közösségben gondolkodni.

A baloldal feleslegesnek tartotta a programot, mondván, hogy katonákra sincs szükség,

de véleményem szerint ha nem adunk lehetőséget a fiataloknak, hogy kipróbálják magukat, akkor tulajdonképpen hozzájárulunk ahhoz, hogy kizárólag a trendek által erőltetve, a digitális térben kényszerüljenek megélni a mindennapjaikat, ahol kevésbé kommunikálnak egymással a hagyományos értelemben, és kevésbé ismerik meg képességeiket, amelyeket egy sportverseny alkalmával pedig megtapasztalhatnak. A versenyeken és a hétköznapokban, akár önmagukkal megvívott küzdelmeik által a fiatalok legyőzhetik a saját gyengesé­geiket. Ehhez teremtettünk lehetőséget – mondta Simicskó István, aki szerint jó látni, hogy a fiatalok próbára teszik képességeiket a Honvédelmi Sportszövetség rendezvényein.
 

A kadétok kiváló lőkészséggel rendelkeznek; a Bátrak ligája elnevezésű versenysorozat rendkívül népszerű, az országos döntő egyben az ötvenedik megrendezett ilyen verseny is volt. Általában tíz iskola diákjai mérkőznek meg egymással, amelyek egyik célja a kadétprogram népszerűsítése is. A jövőben folytatni szeretnénk ezeket a vetélkedőket, és keressük az újdonságokat, amelyeket beépíthetünk a sorozatba. Rajtunk múlik, hogy milyen élményeket adunk a fiataloknak

– tette hozzá.

 

Hazaszeretet nélkül nincs szuverenitás


 

A Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar Honvédség által közösen szervezett táborokban például ejtőernyős-, búvár- vagy elit challenge kihívást kereshetnek maguknak a fiatalok.

 

Honvédelmi sportközpontokat építünk és működtetünk, jelenleg az országban öt helyszínen. Az elsők között épült meg a balassagyarmati sportközpont, amely a mai napig teljes kihasználtsággal működik. Itt olyan közegben, olyan alkalmakon vehetnek részt a fiata­lok, amelyen a közösségépítést is erősítik, amely mindenkinek jó. Az egyre növekvő érdeklődés jól mutatja, hogy a fiatalok társadalmának jelentős része önszántából ezt az utat választja. Ezért ezt a munkát érdemes folytatni

– szögezte le a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, aki szerint a haza védelmének ügye mindannyiunk közös ügye, és mindenki, aki egy kicsit is hozzá tud tenni ahhoz, hogy nagyobb biztonságban élhessenek Magyarország állampolgárai, az egész nemzet számára hasznos tevékenységet végez.
 

A fiatalok sportversenyeken bizonyíthatják fizikai és mentális képességeiket Fotó: Honvédelmi Sportszövetség

A fiataljaink hazaszeretete jelenti Magyarország jövőjét. Ha ilyen fiataljaink vannak, akkor tudjuk azt mondani, hogy Magyarország rendelkezik egy olyan karakterrel, amellyel önálló elképzeléseinek megvalósítására is alkalmas, tehát képes kiállni a nemzetállamok megmaradása, a nemzeti szuverenitás védelme mellett

– fogalmazott Simicskó István, hozzátéve: mivel a globalizáció sok mindent észrevétlenül átalakít, homogenizál, ezért az egyedi nemzeti vonások szerinte mindenképpen értéket jelentenek, amelyek megőrzése utódaink számára a jelen feladata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.