Térképen mutatjuk, melyik fürdőhelyeken nem javasolt a mártózás

A hatóság rendszeresen ellenőrzi a vizek minőségét.

2024. 07. 29. 9:36
Keszthely, 2022. augusztus 5. Fürdőzők a Balatonban a keszthelyi városi strandon 2022. augusztus 5-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igaz, hogy fürdővizeink minősége legnagyobb részben jó, de akad pár olyan helyszín, ahol a víz menősége kifogásolható – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) vízhigiénés szakértője beszámolójából. Khayer Bernadett az InfoRádióban arról beszélt, 

Magyarországon hozzávetőleg 300 természetes fürdővíz van, ezek több mint 95 százaléka legalább jó minősítésű.

Megítélése szerint noha a Duna alkalmankénti áradása, továbbá a heves esőzések és az extrém meleg időszakosan ronthat némileg a vizek minőségén, alapjáraton teljesen biztonságos a fürdőzés a magyarországi vizekben.

A szakértő elmondta, az NNGYK fürdővizenként – két adatot tüntet fel a fürdővíz-minősítési térképen, egy éves és egy aktuális minősítést. – Előbbi arra vonatkozik, hogy milyen valószínűséggel lehet egészségere káros anyag a vízben – magyarázta a szakértő. Hozzátette, 

több, általában négy év teljes adatsorából, statisztikai képletek alapján számolják ki, hogy az adott fürdővíz kiváló, jó, tűrhető vagy kifogásolható kategóriába esik.

Szavaiból kiderült, a szezon előtt minden fürdővíz átesik egy vízminőségi vizsgálaton, amit a szezon végééig havi rendszerességgel megismételnek a szakemberek. 

Ajánlott az aktuális mintavétel eredményét figyelembe venni, amikor fürdőhelyet választunk (Forrás: NNGYK)

 

A laboratóriumi mérések során olyan baktériumoknak a jelenlétét keresik, amelyek esetleg szennyvíz, vagy egyéb fekális eredetű – például E. coli vagy enterococcusok – szennyezésre utalhatnak.

– Ezek számosságából, egy képlet alapján lehet kiszámolni a mennyiségüket, és lehet kategóriába sorolni az egyes fürdővizeket – fogalmazott, hozzátéve, ajánlott a térképen mindig az aktuális mintavétel eredményét figyelembe venni, amikor fürdőhelyet választunk. 

Az interaktív térkép ITT érhető el. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.