Vadkacsák tetemére bukkantak a Dunánál, a nagy hőség okozhatta a vesztüket

Tavi bénulásra gyanakszanak a szakértők.

2024. 07. 23. 20:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kacsatetemeket találtak a tolnai Holt-Duna-ág vizében. Vélhetően a hőség következtében felszaporodott kórokozók végeztek velük. A nyilatkozók a tavi bénulás nevű betegségre gyanakszanak – írja a Tolna Vármegyei Hírportál.

A tolnai holtág egyik horgásza múlt csütörtökön talált egy vadkacsatetemet a vízben. Gallyakkal a partra emelte, és megállapította, hogy teljesen ép a tollazata, a teste, semmiféle sérülés vagy lövésnyom nem látszik rajta. Másnap is talált egy ugyanolyan ép, rejtélyes ok miatt elpusztult szárnyast.

Beszélt más horgászokkal és vadászokkal a hét végén. Kiderült, hogy több mint ötven ilyen tetemre bukkantak már a környéken.

A hozzáértők úgy vélték, hogy botulizmus (tavi bénulás) lépett fel a kánikula miatt.

A vízben élő csigák terjesztik ezt a kórt, s ha a vadkacsa megeszi őket, lebénul a szárnya, aztán a többi testrésze, a légzése is, végül megfullad.

Bejelentés a vadászkamarához még nem érkezett az esetek miatt. Király István, a szervezet vármegyei titkára is úgy véli, hogy tavi bénulásról lehet szó. Az oxigénhiányos víz, amiben nincs mozgás, nincs forgatás, a botulizmus melegágya. A 38 fokos melegben sajnos ez nem ritka jelenség.

Borítókép: A holtág vizéből kihalászott kacsatetem (Forrás: Teol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.