Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Visszatérnek a szóbeli vizsgák az írásbelik helyett

Titokban mesterséges intelligencia segítségével írták a dolgozatokat az egyetemen, megdöbbentő eredmény született.

2024. 07. 02. 10:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgalmas és egyben tanulságos kísérletet végeztek az Egyesült Királyság egyik neves egyetemén, ahol titokban olyan dolgozatokat is beadtak, amelyeket a ChatGPT oldott meg.

A tanulmány szerint az eredmények megdöbbentőek lettek, olyannyira, hogy a mesterséges intelligencia által megírt dolgozatok magasabb eredményt értek el, mint a valódi, hús-vér emberek munkái.

 

Plágium elleni szoftverek helyett szóbeli vizsgák?

A mesterséges intelligencia térnyerése az iskolapadokat is elérte, jelentős problémát okozva. Az iskolákban ugyanis a diákok saját munkájukként adhatják le a házi dolgozataikat, miközben azokat valójában a mesterséges intelligencia segítségével készítették el.

– Ezek a programok széles körben elérhetők és többnyire ingyenesen használhatók, ráadásul messze felülmúlják azt az ismeretet, amelyet a társak vagy egy könyvtár nyújtani tudnak. Ezek a rendszerek ráadásul folyamatosan fejlődnek és tanulnak – hívták fel a figyelmet a kutatást végző szakemberek, hozzátéve, hogy a szöveggeneráló mesterséges intelligencia, például a ChatGPT fejlesztésével ugyan

számos plágium elleni eszközt dolgoztak ki az elmúlt években, ám ezekről a szoftverekről kiderült, hogy nagyon gyengén teljesítenek.

Az OpenAI meg is szüntette az AI Text Classifier szolgáltatását, aminek az lett volna a dolga, hogy észlelje az MI által generált szövegeket.

A 2023 nyarán elvégzett tanulmány során éppen ezért most nem ezeket a szoftvereket használták az MI kiszűrésére, hanem az egyetem munkatársait vetették be a tudomásuk nélkül, úgy, hogy a százszázalékban mesterséges intelligencia által megírt dolgozatokat a valódi tanulók által megírt vizsgák közé tették titokban.

Azt találtuk, hogy mesterséges intelligencia által megírt válaszok 94 százalékát nem észlelték. Az MI beadványainkra adott osztályzatok átlagosan fél osztályzathatárral magasabbak voltak, mint a valódi tanulóké

– összegezték az eredményt.

A kísérlet tehát rámutatott, hogy az MI megoldásai nem csak jobbak, mint az emberek által adottak, de gyakorlatilag lehetetlen kiszűrni a mesterséges intelligencia által megadott válaszokat. A tanulmány szerint így nem maradt más választás, hogy a mesterségesintelligencia-alapú csalásokat visszaszorítsák, csak az, ha visszatérünk a régi, jól bevált módszerhez: a szóbeli vizsgákhoz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.