A számok is bizonyítják, hogy versenyképes és esélyteremtő a hazai felsőoktatás

A magyar egyetemek sikere a nemzetközi megméretéseken is visszaköszön.

Forrás: MTI2024. 08. 06. 20:04
Gyõr, 2024. július 20.
Hallgató diplomájával a kezében a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának diplomaosztóján a Gyõr Városi Egyetemi Csarnokban 2024. július 20-án.
MTI/Krizsán Csaba
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megújult magyar felsőoktatás versenyképességének, a diplomához fűződő előnyöknek és az új, személyre szabott és rugalmas felvételi rendszernek köszönhetően idén is meghaladta a 120 ezret a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma, ami nagy áttörés a korábbi évekhez képest – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Varga-Bajusz Veronika kiemelte: tíz felvettből nyolc diák állami ösztöndíjasként kezdheti meg tanulmányait. Egy ösztöndíjas hallgató tanulmányaira a teljes képzés során átlagosan hatmillió forintot fordít az állam. Az államtitkár felidézte: az új felvételi rendszer egyik fontos eleme, hogy idén a pontok ötödéről már az egyetemek döntöttek, sőt az érettségi és tanulmányi pontok kapcsán is jelentősen nőtt a döntési szabadságuk, ezzel pedig erősödött az egyetemi autonómia.

 

Ígéretes jövő elébe nézhetünk

Minden második diákot a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt, úgynevezett MTMI+ képzésekre vettek fel, mint például műszaki, természettudományi, agrár, orvos-egészségtudományi, pedagógus és informatikai képzések.

A képzeletbeli dobogó második helyén végzett a pedagógusképzés, majdnem 13 ezer hallgatót vettek fel rá, közülük mintegy 8500 jelentkezőt óvodapedagógus, tanító- és tanárképzésekre, ebből több mint 1400 jelentkező valamely MTMI (azaz műszaki, természettudományi, matematikai, informatikai) tanárképzésre nyert felvételt.

Varga-Bajusz Veronika szerint az egyetemek eredményei magukért beszélnek: idén tizenkét magyar egyetem került a világ legjobb öt százalékába, három egyetem a legjobb két százalékban, egy pedig a legjobb egy százalékban van. A teljesítményfinanszírozásnak köszönhetően az egyetemek tudományos teljesítménye 30 százalékkal nőtt, az intézményeknek majdnem hatezerrel több aktív egyetemistájuk van, javultak a lemorzsolódási adatok, 3500 diákkal több tudta folytatni tanulmányait és 1200-an gyorsabban haladnak a tanulmányaikkal – sorolta az államtitkár.

Minden második jelentkező vidéki felsőoktatási intézménybe nyert felvételt, ami azt mutatja, hogy az új modellben az egyetemek térségmegtartó ereje működik, valamint minden ötödik jelentkező 30 év feletti, tehát munka mellett döntött a tanulmányok mellett.

A hátrányos helyzetű járásokból felvettek száma átlagosan 50 százalékkal nőtt az idén, ez alapján a felsőoktatás versenyképes és esélyteremtő egyszerre

– hangoztatta az államtitkár.

Borítókép: Egy hallgató a diplomájával a kezében a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának diplomaosztóján a Győr Városi Egyetemi Csarnokban 2024. július 20-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.