Már a WhatsAppban sem bízhatunk

Egyre több a feszültség a digitalizáció következtében elterjedt különféle internetes fórumok, közösségi médiafelületek kártékony, rémisztő és rendkívül sok veszélyt magában rejtő lehetőségeivel kapcsolatban. Most a sokak által napi szinten használt csevegőszolgáltatás került nagyító alá, ugyanis azon igen súlyos tartalmak kezdtek el terjedni, amelyeken gyermekek bántalmazását rögzítették.

2024. 08. 24. 11:51
Fotó: pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WhatsApp tulajdonosa, a Meta azzal védekezik, hogy pont a végpontok közti titkosítás a csevegőszolgáltatás legnagyobb előnye. Sajnos pont ez teszi lehetővé a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek terjedését is.

A Internet Watch Foundation (IWF) nemrégiben figyelmeztetett arra, hogy a WhatsApp platformján semmi sem akadályozza meg a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek terjedését. Az IWF felszólította a Metát, a WhatsApp tulajdonosát, hogy tegyen többet a gyermekek védelme érdekében, és vezessen be olyan mechanizmusokat, amelyek megakadályozzák az ilyen tartalmak terjedését – járt utána az Origó

A portál cikkéből kiderül, a WhatsApp mint az egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás több milliárd felhasználóval rendelkezik világszerte. 

Az alkalmazás titkosított üzenetküldési rendszere biztosítja a felhasználók adatainak védelmét, de egyben megnehezíti a hatóságok és a biztonsági csoportok számára az illegális tartalmak felderítését és eltávolítását. 

Az IWF szerint ez a titkosítás lehetővé teszi, hogy a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek szabadon terjedjenek a platformon.

A WhatsApp szóvivője azzal érvelt, hogy a felhasználók közvetlenül jelenthetik az ilyen tartalmakat, és a platform azonnal kitiltja azokat, akik ilyen anyagokat osztanak meg. Emellett jelentést tesznek a National Centre for Missing and Exploited Childrennek. Az IWF technológiai igazgatója, Dan Sexton azt állítja, hogy a Meta nem tesz eleget annak érdekében, hogy megakadályozza az ilyen képek terjedését.

Az IWF szerint a Metának be kellene vezetnie olyan fejlett algoritmusokat és mesterséges intelligencia rendszereket, amelyek képesek azonosítani és blokkolni az ilyen tartalmakat még azelőtt, hogy azok elérnék a felhasználókat.

Már több kormányzati szerv, köztük a brit kormány is felszólította a közösségimédia-cégeket, hogy vezessenek be hatékonyabb és szigorúbb ellenőrzési intézkedéseket. A kormány szerint a gyermekek védelme elsődleges fontosságú, és a technológiai cégeknek felelősséget kell vállalniuk a platformjaikon terjedő tartalmakért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.