Nő a migrációs nyomás a magyar–szerb határon

Már nem csak a magyar kormány szigorít.

Forrás: MTI2024. 08. 21. 22:53
Kelebia, 2020. december 18.
Katonák Kelebia közelében, a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzárnál 2020. december 18-án, ahol ezen a napon Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára tartott sajtótájékoztatót. Idén, az elmúlt három évhez képest lényegesen több, mintegy 42 ezer határsértõt és 460 embercsempészt fogtak el.
MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár nem kiugróan magas, de a korábbi adatokhoz képest jelentős növekedést tapasztalnak a határsértők számában a magyar–szerb határon – mondta Bakondi György szerdán az M1 aktuális csatornán.

Az elmúlt hétvégén hetven embert fogtak el a határon, az idén pedig már meghaladja 

a háromezer-hétszázat az elfogott migránsok száma.

– emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Hozzátette: ez azt jelzi, hogy van egy bizonyos visszaáramlás annak ellenére, hogy az embercsempészbandákat a szerb rendőrök kiszorították.

A horvát–bosnyák határra települt, az illegális bevándorlást mozgató embercsempészcsoportok egy része újra kísérletezik a magyar határ megközelítésével – jelezte. Hozzátette: ez az irány azért fontos nekik, mert kevesebb határt kell átlépnie a migránsoknak Nyugat-Európa irányába, mint ha ezt az utat a Balkánon tennék meg. 

– Komoly figyelemmel kísérik a görög–török határtól az illegális bevándorlással kapcsolatos információkat és készen állnak arra, hogy a jelenleginél nehezebb helyzetben is biztosítsák a határőrizetet

– jelentette ki Bakondi György.

– Egyre több európai állam tervez szigorításokat a bevándorláspolitikájában – mondta a főtanácsadó. Majd Példaként említette: a dán–svéd határon lezárásokat hajtottak végre azért, hogy a Svédországból dán területeken bűncselekményeket elkövető, migrációs hátterű bűnbandákat távol tartsák. Angliában és Németországban is szigorítást terveznek – tette hozzá.

– Sok európai országban úgy gondolják, hogy most már túl sok a migráns, és azok túl sok juttatásban részesülnek

– szögezte le Bakondi György. Hozzátette: az elmúlt tíz évben az általuk elkövetett bűn- és terrorcselekmények sokasága pedig politikai türelmetlenséget váltott ki a lakosságban, ezt a legutóbbi európai parlamenti választások eredményei is igazolják.

A migráció negatívuma, amelyről a magyar kormány 2015 óta „visszatérően és elég világosan beszél” beigazolódik. Mivel egyre markánsabban megjelenik a tagállamok között az az állítás, miszerint az illegális migráció elsősorban nem szociális, hanem biztonsági kérdést jelent – mondta a főtanácsadó. Majd hangsúlyozta:

mindannak ellenére, hogy a probléma kezelése az Európai Unió fórumain nem kellően hangsúlyos, a tagállamok nemzeti intézkedéseket terveznek megállítása érdekében.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.