A Jobbik szervezetileg halott

A Jobbik reménytelen állapotáról beszélt Szabó Gábor pártigazgató a párt múlt pénteki kongresszusán, ahol az összegyűltek feltehetően a Jobbik népszerűségének növelése érdekében döntöttek a párt korábbi nevéhez való visszatérésről és a pártlogó megváltoztatásáról. Az egykori nemzeti radikális párt politikai válsága a néppártosodással indult, amelyben jelentős szerepe volt a Kádár-rendszer impexes köréből induló Radnai Lászlónak, akinek fia most a Tisza Párt alelnöke, a párt fő szervezője.

2024. 09. 20. 4:55
Szervezetileg megsemmisült a Jobbik Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő másfél év után ismét nevet változtat a Jobbik, azaz visszatér az eredeti Jobbik Magyarországért Mozgalom elnevezéshez, miután 2023 február végén felvette a Konzervatívok szót a nevébe. Többek közt erről döntött a párt egy hete tartott kongresszusán, ahol információink szerint a párt logójának ismételt megváltoztatásáról is szó volt. A június végén megválasztott új elnökség közlése szerint ezzel is szeretnék kifejezni, hogy legfontosabb céljuk a nemzeti érdekképviselet, a jövőben pedig ismét mozgalmi jelleggel, alulról építkezve politizálnak.

A párt döntése nem meglepő, hiszen

a Jobbik támogatottsága az elmúlt években töredékére zsugorodott, és most a régi útra való visszatérést ígérve feltehetően szavazótáboruk, tagságuk bővülésére számítanak.

Hogy mire lesz elég a név és a logó megváltoztatása a 2026-os országgyűlési választásig, egyelőre rejtély, az azonban, ahogy Szabó Gábor, a párt újonnan kinevezett pártigazgatója fogalmazott a kongresszuson, nem sok jót sejtet. Információink szint ugyanis Szabó úgy kezdte beszédét, hogy

a Jobbik szervezetileg egy halott párt.

Mi tagadás, a 2022 nyarán pártigazgatónak kinevezett Nunkovics Tibornak sem sikerült már elérnie, hogy mind a 106 választókerületben legyen szervezete a Jobbiknak, információink szerint ezt 73 választókerületben tudták megvalósítani. A helyzet pedig mára rosszabb lett, úgy tudjuk, a múlt pénteki kongresszusra mindössze 53 szervezet tudott delegáltat állítani, és ebből is csak 48 jelent meg, a párttagok száma pedig mindössze ötszáz körüli, míg ez a szám 2016-ban még csaknem 18 ezer volt.

A Jobbik lejtmenetét mutatja az is, hogy 2018-ban még 26 tagú frakciót alapíthattak az Országgyűlésben, míg jelenleg már csak nyolcfős képviselőcsoportjuk van.

Igaz, hogy a Jobbik lejtmenetében jelentős szerepe volt Jakab Péter exelnöknek, aki a Gyurcsány Ferenc vezette baloldallal összefogott, de a párt első szakadása, a legtöbb alapszervezet feloszlatása a Vona Gábor vezette néppártosodásnak köszönhető, amelynek egyik meghatározó szereplője volt Radnai László, a párt kommunikációs igazgatója, aki

a rendszerváltás előtt komoly amerikai karriert futott be a kommunista titkosszolgálat egyik közismert fedőszervezetében, a Chemolimpex nevű külkereskedelmi cégben.

Hogy Radnai László tulajdonképpen mettől meddig segítette a Jobbik kampányát, némi homály fedi, saját bevallása szerint Vona Gábor 2016 októberében kérte meg, hogy segítsen a néppártosodó Jobbik kommuniká­ciós stratégiáját megalkotni. A stratégiát 2017 márciusára elkészítette, az elnökség pedig áprilisban megbízta a kommunikációs igazgatóság felállításával. A Népszava 2018 júliusában azt állította, 2017. augusztus ­15-ig volt a Jobbik kommunikációs igazgatója.

Hogy a lemondásom után mi történt, arról nem tudok beszámolni, én onnantól már csak afféle „márkaőrként” figyeltem a párt mérséklődését, amit a kezdetektől támogattam

– fogalmazott akkor a lapnak. Ezzel szemben a párt médiáját kezelő Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány kuratóriumában is posztot kapott Radnai, a bírósági nyilvántartás szerint 2017. augusztus 31-től 2019. szeptember ­25-ig, vagyis azután, hogy kommunikációs igazgató volt, és „már csak afféle »márkaőrként« figyelte a párt mérséklődését”.

Az mindenesetre feltehetően nem véletlen, hogy a globális körökből érkezett Radnai fia,

Radnai Márk annak a Magyar Péter-féle Tisza Pártnak lett az operatív működéséért felelős alelnöke, amely rögtön tagja lehetett az Európai Néppártnak,

egyben fő nyertese a régi-új baloldali pártok végelgyengülésének.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.