Áradásveszély! Napokon belül rekordennyiségű csapadék zúdulhat a Duna térségére

Van, ahol a vízszint már biztosan eléri az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét.

Forrás: Országos Vízjelző Szolgálat2024. 09. 11. 13:06
Budapest, 2023. december 28.
A kiáradt Duna Budapesten 2023. december 28-án. Hosszan elnyúló tetõzések, lassú apadás kíséri a dunai árhullámot; Budapesten az elõzõ nap este tetõzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 centiméter volt.
MTI/Balogh Zoltán
A kiáradt Duna Budapestnél tavaly év végén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bődületes esőzések várnak Ausztriára a napokban, emiatt jelentősen megnőhet a Duna vízszintje, jövő hét keddre akár az 565 centimétert is elérheti, ehhez képest most nagyjából 140 centiméterre tehető a vízállás – olvasható a Országos Vízjelző Szolgálat honlapján közzétett adatokból. 

Nagybajcsnál jelenleg 183 centiméter a vízállás, hat nap múlva viszont már 600-at várnak.

Alacsonyabb, de akár magasabb is lehet a vízszint, de a tendencia már szemmel látható. 

A Duna vízszintje meredeken emelkedik, és a szakértők előrejelzése szerint Nagybajcsnál már szeptember 15-én elérheti az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét, míg néhány napon belül a másodfokú szintet is meghaladhatja. 

A vízszint drámai emelkedését az elképesztő mennyiségű csapadék váltja majd ki. Az előrejelzések alapján a következő 4-5 napban ritka intenzitású eső zúdul a térség vízgyűjtő területeire. A kérdés már csak az, hogy a csapadékhullám megáll-e, vagy további esőzések súlyosbítják a helyzetet – ezt egyelőre nehéz megjósolni. 

A következő hat napra vonatkozó előrejelzések szerint az osztrák vízgyűjtő területeken elképesztő mennyiségű napi csapadék várható: az Inn vidékén 35,1 mm, a Traun és Enns térségében 63,4 mm, a Bécsi-medencében pedig 71,6 mm napi átlagra számítanak. A Morva folyó térségében ennél is nagyobb, 69,4 mm csapadékot jósolnak. 

Az osztrák meteorológiai szolgálatok már napok óta figyelmeztetnek a potenciálisan súlyos árvízveszélyre. A kérdés, hogy a csapadék esőzés formájában érkezik-e, vagy lesz, ahol havazásra vált. Amennyiben a csapadék egy része hó formájában hullik a magasabban fekvő területeken, az késleltetheti a vízszint drámai emelkedését, mert a hó nem azonnal jut a folyókba.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.