Csúnyán beégett a magyar sztárrapper a drogszakértővel folytatott vitában

A marihuánafogyasztás tízszeresére, az opiátok fogyasztása pedig huszonötszörösére növelte a halálozási arányszámot – ismertette Haller József, a Drogkutató Intézet igazgatója egy panelbeszélgetésen, amelyet Pogány Induló (Szirmai Marcell) rapperrel és Ceglédi Zoltán liberális politikai elemzővel folytatott. A rapper szerint a legalizáció azt eredményezné, hogy a fiatalok kevesebb füvet fogyasztanának, ám a DKI vezetője felmérésekkel támasztotta alá, hogy ez nem igaz, mert Kanadában a legalizáció óta még nagyobb lett a baj. Ceglédi Zoltán arról beszélt, hogy a társadalmat kampánnyal kellene érzékenyíteni a marihuána legálissá tételére.

Forrás: Drogkutató Intézet2024. 09. 30. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tényadatokkal alátámasztva ellenezte a marihuána legalizálását Haller József neurológus-kriminálpszichológus, a Drogkutató Intézet (DKI) igazgatója a Brain Bar fesztivál Te szívod a füvet vagy fordítva? című panelbeszélgetésén – számolt be az intézet. Az igazgató kiemelte: nagyon nehéz személyes tapasztalatok alapján megítélni a kérdést, mert egy személy csak egy nagyon kicsi szegmensét látja a társadalomnak, ezért érdemes a méréseket és kutatásokat is figyelembe venni.

 

A tények nem a rappert igazolják

Szirmai Marcell, művésznevén Pogány Induló rapper kifejezte: abban bízik, hogy a legalizáció egyfajta megszorítást jelentene a fiataloknak, melynek hatására kevesebb olyan szert fogyasztanának, amelynek eredetét nem ismerik, és amelyek nagyobb károkat okozhatnak, mintha legálisan jutnának marihuánához. A DKI igazgatója a rapper véleményét a 2018-as kanadai liberalizációval cáfolta.

Amikor Kanadában legalizálták a kannabiszt, azt remélték, hogy ezzel védik a kamaszokat. Azóta eltelt hat év, és a felmérések azt bizonyítják, nem mentették meg a kamaszokat, sőt nagyobb bajba sodorták őket

– mutatott rá.

 

A liberális elemző kampányolna a drogliberalizációért

Ceglédi Zoltán liberális politikai elemző mindkét oldal véleményében talált olyat, amivel egyet tudott érteni. Úgy vélekedett, hogy ha a büntetőjog eszközével kezelik ezt a helyzetet, az nincs rendben, mert ezek alapvetően sértett nélküli vagy áldozat nélküli bűncselekmények. – Aki füvezik, az másnak nem árt – mondta. Hozzátette, nem gondolja, hogy a marihuána legalizálása érdemben változtatna a jelenlegi helyzeten, mert Magyarország nem készült még fel a legalizációra, ugyanis először azt egy nagyon hosszú kampánynak kellene megelőznie, ahol az emberek megtanulnak együtt élni vele, úgy, mint az alkohollal. – Amíg nem jutunk el oda, hogy az alkoholhoz hasonlóan tudjuk kezelni, addig csak egy újabb opciót kap a magyar társadalom arra, hogy rosszat tegyen magával – húzta alá a liberális véleményvezér.

 

Már tízévesen a drogelvonón

A marihuána társadalomra gyakorolt hatásáról Haller József azt állította: a statisztikák szerint körülbelül harminc százalék az esélye annak, hogy ha valaki naponta szívja a füvet, akkor szenvedélybeteg lesz. Egy elrettentő példát is bemutatott: 

Magyarországon a legfiatalabb marihuánaelvonókúrára járó ember a bekerülés idejében tízéves volt. 

A DKI igazgatója kifejtette, a legalizálás következménye az egészségügyi ellátórendszerre is kihatna. – Ha egymillió ember rászokik a marihuánára, háromszázezerrel nő meg az egészségügyi rendszer leterheltsége – világított rá. Pogány Induló ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a környezetében rengeteg olyan példát látott, amikor emberek egyik napról a másikra képesek voltak letenni a marihuánát, ezért nem látja akkorának a függőség kockázatát.

 

Sokkal többen halnak meg a fű miatt, mint az alkoholtól

A Drogkutató Intézet vezetője újabb kutatásról számolt be, amely azt bizonyította, hogy míg 

az alkoholfogyasztás kétszeresére növelte a halálozási arányszámot, addig a marihuánafogyasztás tízszeresére, az opiátok fogyasztása pedig huszonötszörösére. 

Ceglédi Zoltánban felmerült a kérdés, hogy vajon a szociális háttér befolyásoló tényező-e ezekben a kérdésekben. Szerinte sokkal többször kerül valaki ilyen problémák miatt a rendőrség látókörébe, ha eleve alacsonyabb társadalmi státusú és rosszabb viszonyok között él. – Beviszik a kórházba, mert egyébként is beteg, abból adódóan, hogy rászoruló – mondta.

Pogány Induló arról beszélt, hogy a fiatalok sokszor azért választják a rossz minőségű herbált vagy biofüvet, mert olcsóbb, mint a marihuána. Úgy vélte, az segítene, ha legálisan a drog hozzáférhető lenne, mert megváltozna a fiatalok hozzáállása. Haller József kijelentette: nehéz megküzdeni ezzel a problémával, amit mutat több ország példája is, ahol már korábban megtörtént a marihuána legalizálása. – Ahol szabad a drog, ott többet fogyasztanak és a fekete kereskedelem is virágzik – sorolta a tényeket a DKI igazgatója, aki abban viszont egyetértett a rapperrel, hogy a füvet kipróbálóknak vagy az ezt fontolgatóknak óvatosnak kell lenniük, mert nem tudhatják, hogy abba a harminc százalékba tartozunk-e, akikből a szer szenvedélybetegséget vált ki, ezért nem érdemes kipróbálni.

Borítókép: Pogány Induló (b), Haller József és Cegládi Zoltán vitázott a marihuána legalizációjáról (Fotó: a DKI Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.