Ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba az Európára is hatással lesz

Az uniós polgárok nem akarják finanszírozni az ukrán háborút.

2024. 09. 01. 10:02
Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus párti elnökjelölt
Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus párti elnökjelölt (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem valószínű, hogy komoly változás történik az Európai Unióban a következő időszakban, ez alól egy kivétel lehet, ha Donald Trump visszatér a Fehér Házba” – mondta Az Igazság órájában, az Alapjogokért Központ (AK) és a Hír FM közös műsorában Szikra Levente, az AK vezető elemzője. 

„Ebben az esetben Európa egy kicsit más irányba tud majd menni, mert ma az európai elit kéz a kézben jár a demokrata amerikai elittel, de a két fél közül az amerikaiak a befolyásosabbak.

Nyilván, ha az Egyesült Államok politikájában gyökeres változás áll be, az Európát sem hagyhatja érintetlenül” – érvelt a vezető elemző.

„Az európai kormányok talán még képesek is lennének önállóan finanszírozni az ukrán háborút, de az európai polgárok már nem szeretnék ezt” – mondta Kovács Attila. Az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója kifejtette: hogy az európai elit rendszeresen hoz olyan döntéseket, amelyek mögött nincs ott az európai emberek támogatása legyen szó migrációról, vagy a háború finanszírozásáról. Az európai társadalom a saját problémáit szeretné előtérbe helyezni.

„A valós kérdés nem is csak az, hogy ki irányítja ma az Egyesült Államokat, hanem az, hogy ki irányította az elmúlt években?” – tette fel kérdést Kovács Attila. 

„Milyen politikai felelőssége van Kamala Harris alelnöknek ennek az egész világ előtt történő eltitkolásában? Mióta tud arról, hogy Joe Biden elnök nem tudja ellátni a feladatát, hiszen ők napi szintű munkakapcsolatban voltak egymással?”

 – sorolta az igazgató.

„Az Egyesült Államok büszke arra, hogy egy demokrácia, és egy demokráciában a kormány átláthatósága egy nagyon fontos alapelv” – mutatott rá Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. „Ha az amerikai polgárok és mi is képtelenek vagyunk válaszolni arra a kérdésre, hogy ki látja el valójában az elnöki feladatokat, ki az, aki hatalmat gyakorol az ország kormányának élén, az demokratikus deficitet jelent, súlyos hiányosság a demokratikus berendezkedésben” – érvelt.

Az Igazság órájának fenti adását itt nézhetik, hallgathatják meg:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.