Heteken belül jogerős ítélet születhet Vizoviczki korrupt rendőrei ügyében

Több mint tizenegy év tárgyalás után októberben jogerős ítéletet hirdethetnek a Vizoviczki László által lefizetett korrupt rendőrök, köztük főtisztek büntetőperében.

2024. 09. 10. 17:48
Gulyás Imre még letartóztatásban. (Fotó: ORIGO)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pesti Srácok exkluzív információja szerint több mint 11 év tárgyalás után októberben jogerős ítéletet hirdethetnek a Vizoviczki László által lefizetett korrupt rendőrök, köztük főtisztek büntetőperében. A Fővárosi Ítélőtáblán október 9-re, 16-ra és 30-ra tűzték ki az elsőfokon súlyos fegyházbüntetésre ítélt egykori rendőrtisztek ügyét. Tartaléknapként november 13-át nevezték meg. Vizoviczki maga, miután két éve mindent beismert, két ítéletét egy ítéletben foglalták össze és azt is kitöltötte, már szabadult. A korrupt rendőrök a februári elsőfokú ítélet után szabadlábon távozhattak a tárgyalóteremből. Most azonban eljött az igazság órája számukra is. 

Már csak elméletileg van esély arra, hogy a diszkópápának is mondott Vizoviczki László által lefizetett rendőrtisztek, köztük főtisztek büntetlenül, vagy csekély büntetéssel megússzák a rendőrséget alapjaiban megrázó korrupciós ügyet.

Harmadfokra, a Kúriára is csak akkor kerülhet az ügyük, ha a Fővárosi Ítélőtábla – feltéve, de meg nem engedve – felmenti őket a vádak alól. Így az elsőfokú elmarasztalással szemben homlokegyenest ellentétes ítélet születik, és harmadfokon a Kúria dönt. Erre azonban kicsi az esély. Mondhatni semmi.

Vizoviczki László 2017. 04. 28-án hét év fegyázat kapott a költségvetési csalás miatt. (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Vizoviczki László ugyanis két éve teljes körű beismerő vallomást tett.

Elkülönítették az ügyét a lefizetett – és tagadó – rendőrökétől, hét év fegyházat szabva ki a Belváros egykori urára, azzal, hogy büntetését teljes egészében ki kell töltenie. Korábban több százmilliós adócsalásért – költségvetési csalásért – ugyancsak hét év fegyházat kapott. Mindkét büntetést teljes egészében ki kellett volna töltenie, ám érdekes jogi lehetőség ígért korábbi szabadulást Vizoviczki Lászlónak.

A két büntetést egyesítették, és középmértékben foglalták összbüntetésbe a két bűncselekményt, így végül összesen hét év fegyházat kellett letöltenie. Ami meg is történt. Vizoviczki már hónapok óta szabad. 

 

Mi a korrupciós vád lényege?

A vád szerint

Vizoviczki László a kilencvenes évek végétől olyan bűnszervezetet hozott létre, amelyben magas beosztású rendőröket, tűzoltókat és más hatósági dolgozókat vesztegetett meg azért, hogy az általa üzemeltetett vendéglők személyzete előre értesüljön a különféle hatósági ellenőrzésekről, így előre fel tudjanak készülni a razziákra.

A több mint egy évtizedig olajozottan működő szervezet tevékenysége arra is kiterjedt, hogy Vizoviczki üzleti vetélytársait rendszeresen vegzálják a korrupcióban érdekelt illetékesek. A vádlottak között van a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két egykori, magas beosztású rendőrtisztje is. Nekik épp az lett volna a feladatuk, hogy a szervezett bűnözés ellen lépjenek fel. A vádlottak az ügyészség tájékoztatása szerint havonta több millió forintos apanázst kaptak Vizoviczkitől.

Hopka Lajos bilincsben (Fotó: MTI)

 

A tárgyalás a rendőröket is érintő ügyben végig zárt ajtók mögött zajlott; számos olyan információ hangozhatott el, amelyek legalább is szolgálati titkot jelenthetnek. A minősítés miatt maga az ítélet részletei is titkosak. Az elsőfokon ítélkező hadbíró csak a rendelkező részt ismertette februárban nyilvánosan, majd az indoklás már zárt ajtók mögött hangzott el.

A Fővárosi Ítélőtáblán ugyancsak zárt ajtók mögött tárgyalják a kitűzés szerint október 9-én, 16-án és 30-án a korrupt rendőrök ügyét. Tartaléknapnak november 13-at tűzték ki, azonban október 30-án várhatóan ítéletet hirdetnek.

 

Milyen büntetést kaptak elsőfokon a korrupciós ügy fő vádlottjai?

A hadbíró bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt bűnösnek mondta ki február 9-én kilenc vádlottat.

A volt rendőr főtiszteknek teljes egészében le kell töltenie a büntetést, jogerőre emelkedés esetében.

Ez tételesen így néz ki:

  • Hopka Lajos, az NNI speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetője – 11 év fegyház;
  • Gulyás Imre, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetője – 11 év fegyház;
  • Kalmár Tamás, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetője – 10 év fegyház;
  • Koblencz Attila, a BRFK volt felderítő nyomozója – 9 év fegyház;
  • Orosz Péter, a BRFK volt őr- és járőrszolgálati alosztályvezetője – 6 év fegyház.

 

A Vizoviczki László által megvesztegetett egykori főrendőröket nem tartóztatta le a Kiss Károly hadbíró, pedig a bírói gyakorlat szerint az öt évnél súlyosabb ítéletek esetén el szokták rendelni a letartóztatást szökéstől tartva. Gulyás Imre esetében fenntartotta a bűnügyi felügyeletet. Gulyás a per során megpróbálta rávenni vádlott-társát, hogy vállalja magára az ő terhére rótt bűncselekményeket. Gulyást ezért le is tartóztatta a hadbíró, ám később bűnügyi felügyeletre változtatta a letartóztatást. Gulyást felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották a vádlott-társ megvesztegetése miatt – olvasható a PS cikkében.

Borítókép: Gulyás Imre még letartóztatásban (Fotó:ORIGO)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.