Megkezdődött a tetőzés a fővárosban, több mint nyolcméteres vízoszlop ostromolja a védfalakat + videó

Megkezdődött az apadás a folyó felső szakaszán.

2024. 09. 21. 17:56
Budapest, 2024. szeptember 21.
Az áradó Duna a budai oldalról fotózva 2024. szeptember 21-én. Ezen a napon tetõzik az árvíz a fõvárosban.
MTI/Hegedüs Róbert
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma hajnalban 830 centiméternél állt a Duna vízszintje Budapestnél, azóta viszont folyamatosan apadásnak indult – számolt be a Híradó.

A Kossuth Lajos téren és a Vígadó téren a délelőtti órákban már látható jele volt a vízszint csökkenésének, ugyanakkor a forgalmi korlátozások a következő napokban még érvényben maradnak, továbbra is számolni kell velük.

A Híradó arról is beszámolt, hogy bár hajnali öt óra óta a Duna vízszintje három centimétert csökkent,

a nyolc méternél is magasabb vízfal továbbra is óriási nyomás alatt tartja a védműveket.

Ilyen kritikus pont a Margit híd előtti HÉV-alagút, ahol a vízszint alatt fekvő síneken továbbra is kővel töltött vasúti kocsik állnak. Itt két kisebb vízbetörést is látni az alagútban, ami azt mutatja, hogy a vasúti pálya alatt is még jelentős átfolyások lehetnek. Ezek úgy is maradnak, amíg a víz vissza nem húzódik a normál szintjére.

 

Még nincs vége, de már túl a nehezén

Budapest jól vizsgázott az árvíz elleni védekezésben – jelentette ki a főpolgármester a Batthyány téren. Budapest első embere közölte: túl vagyunk a Duna tetőzésén a fővárosban, most már alacsonyabb a vízszint, mint amilyen reggel volt.

Túl vagyunk a nehezén, de nem vagyunk még a végén, rengeteg feladatunk lesz még

– fűzte hozzá a főpolgármester. Beszélt arról is, hogy jól vizsgáztak az elmúlt években elkészült árvízvédelmi beruházások, de a fővárosi önkormányzat uniós forrásból mind a Római-parton, mind pedig az újpesti oldalon szeretné folytatni az árvízvédelmi fejlesztéseket.

A budapestiek ivóvízellátása nincs veszélyben, és a fővárosi közösségi közlekedés túlnyomó többsége, talán 99 százaléka továbbra is elérhető – jelentette ki Karácsony Gergely. Kiemelte, hogy

jól vizsgázott a főváros és az állami szervek közötti együttműködés is.

Közölte: mindent megtesznek azért, hogy a fővárosiak életét befolyásoló korlátozásokat a lehető leghamarabb meg tudják majd szüntetni. Ugyanakkor a biztonság az első, tehát csak akkor adják vissza például a Batthyány téri metrómegállót, valamint az érintett villamosvonalakat a közlekedőknek, illetve a rakpartot az autósoknak, amikor már teljes biztonságban lehet használni őket. Ennek nemcsak az árvíz levonulása a feltétele, hanem az azt követő utómunkálatok, például a takarítás elvégzése.

 

Megkezdődött az apadás

 Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a közösségi oldalán jó hírt közölt: a Duna térségbeli apadásának és a Mosoni-Duna vízszintemelkedésének következtében szombaton 15 óra 25 perckor a vízszintek kiegyenlítődtek, és kinyitották a Mosoni-Duna-torkolati művet,

így a Mosoni–Duna apadása is megkezdődött.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) tudatta: már tapasztalható a lassú apadás Mosonmagyaróvárnál, Komáromnál, Esztergomnál, Budapestnél, azoknál a településeknél, ahol már túljutott az árhullám.

A Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál már pénteken elérte a tetőző vízszintet 286 centiméterrel. Szintén aznap tetőzött a Duna Komáromnál 790 centiméterrel, míg Esztergomnál 752 centiméterrel.

Budapesten a Duna szombaton, a hajnali órákban tetőzött 830 centiméterrel.

Az említett településeken a lassú apadás felügyeletére az Éduvizig és a Kdvizig területére átvezényelt szakemberek 24 órás figyelőszolgálatot látnak el. A kirendelt vízrajzi szakemberek továbbra is állandó vízhozamméréseket végeznek a Lajta szükségtározó, illetve a Mosoni-Duna területén, míg a geodéták a vízállások rögzítésében segédkeznek. A tér- és vonalvilágítási szakcsoport a Szentendrei-sziget négy helyszínén lát el szolgálatot.

Az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a jelenségek észlelése, nyomon követése és a szükséges beavatkozások azonnali megtétele.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.