Megszüntetné a pártkáderek fővárosi kifizetőhelyeit Karácsony

A 2019 óta működő kifizetőhelyek megszüntetésével kampányol a főpolgármester.

2024. 09. 06. 14:53
_Z2K7745
20191012 Budapest Ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. ke Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb pozíció, több szakmaiság, több átláthatóság és több nő a városi cégvezetésben – írta Karácsony Gergely a közösségimédia-oldalán. A főpolgármester azok után kezdett kampányolni a fővárosi cégek átláthatóbb működése mellett, hogy az elmúlt öt évben baloldali háttéremberekkel töltötték fel a szóban forgó vállalatok vezetői pozícióit. 

Karácsony Gergely öt év főpolgármesterség után éppen ezért javaslatot tett a fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmados csökkentésére, a felügyelőbizottsági tisztségeknek pedig közel a törvényi minimumra való leszorítására, továbbá nyílt pályázatot ír ki minden fővárosi cég valamennyi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztjának betöltésére, valamint az olyan cégvezetői pozíciókra, ahol a fővárosi önkormányzat hatáskörébe tartozik a kinevezés. 

Csak olyanok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek a szükséges végzettséggel és tapasztalattal – párttagkönyvet viszont senkitől nem kérünk

– emelte ki a főpolgármester, aki ezek után elmondta, elégedett a jelenlegi cégvezetők munkájával, ezért arra kéri őket, hogy nyújtsanak be ők is pályázatot. 

A pályáztatás mellett további változás, hogy jelentősen, közel kétharmaddal csökkentik az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok számát, 50 helyett 18 ilyen pozíciót írnak ki. A pozíciók számának radikális csökkentése hátterében azonban valószínűleg a káderhiány állhat. Ugyanis a Demokratikus Koalíció fővárosi frakciójának vezetője, Szaniszló Sándor néhány nappal ezelőtt bejelentette, pártja nem kér semmilyen pozíciót a fővárosi önkormányzatban, ebből következően pedig nem jelöl főpolgármester-helyettest sem. 

Várhatóan a Tisza Párt, Karácsony Gergely másik szövetségese sem akar komoly pozíciókhoz jutni a fővárosi cégekben. 

Ezt jól mutatja, hogy a párt vezetője, Magyar Péter már a kampányban a magáévá tette Vitézy Dávid ötletét, és szakembereket követelt a budapesti cégek vezető pozícióiba. 

A pozíciók számának csökkentésével és a szakértők kinevezésével kapcsolatban a Hír TV-nek nyilatkozott a Nézőpont Intézet elemzője, Borbély Beáta, aki elmondta, 

nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt öt évben már Karácsony Gergely volt a főpolgármester, tehát bőven lett volna ideje, hogy ezeket az átalakításokat elvégezze.

Az elemző hozzátette, a most nagy dérrel-dúrral bejelentett változtatások végrehajtása indokolt lett volna már a korábbi években is. Borbély kiemelte, a pozíciók számának csökkentését Karácsony Gergely már 2019-ben is megígérte, azonban az elmúlt öt évben képtelenek voltak végrehajtani azt. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.