Mentené a baloldali kádereket Pécsett a bukott vezetés

Az elvesztett választások után mentenék a menthetőt.

2024. 09. 19. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A néhány napig még regnáló baloldali városvezetés a keddi közgyűlésen azzal a trükkel próbálta meg megmenteni a kádereit, propagandistáit, hogy a pécsi Városházán hozott létre számukra külön osztályt – írja a Baranya Vármegyei Hírportál.

A közgyűlésen arról döntött a jelenlegi baloldali városvezetés, hogy a még meglévő többségét kihasználva átalakítja a pécsi polgármesteri hivatal működését. A magyarázat az volt, hogy szakmai szempontból szükség van a létszámbővítésre, ám arra már nem tudtak válaszolni, hogy miért nem lehet ezzel várni néhány hetet. A lap szerint minden jel arra utal, hogy

így igyekeztek megmenteni a kádereiket, főként a városi propagandalapot előállítókat, Nimmerfroh Ferenc főszerkesztőt, Póré László ügyvezetőt, Pernecker Dávid volt és Szakács Miklós jelenlegi főszerkesztő-helyettest.

A döntéssel további 24 különböző státuszt hoztak létre a polgármesteri hivatalban a baloldaliak. Ezek kapcsán nem zárható ki teljesen, hogy bizonyos álláshelyekre valóban szükség van, ám egy visszarendeződés esetén a polgármester politikai felelőssége lesz, hogy néhány hónap után vissza kell állítani a korábbi állapotot, vagy pedig új hivatali rendet kell létrehozni. Ennek pedig nyilvánvalóan anyagi vonzata is lesz. A nemzeti oldal ugyanis éppen azt kezdeményezte a keddi közgyűlésen is, hogy a döntéssel az új testületet is várják meg, amennyiben valóban szakmai okok állnak a hivatali átalakítása mögött.

A regnáló baloldali koalíció a júniusi választásokon elvesztette többségét a közgyűlésben, a választók többsége ugyanis nem rájuk, hanem a jobboldali képviselőkre, illetve további kisebb szervezetek, pártok képviselőire szavazott. A helyi baloldali pénzügyi elit fennmaradását szolgáló kádermentés hátterében az a logika állhat, hogy a polgármester közvetlenül nyomást gyakorolhat a polgármesteri hivatalra, hiszen annak vezetője a jegyző, míg a jegyző munkáltatója a polgármester.

A jogszabályok szerint van mód rá, hogy egy polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatát egy új közgyűlési többség módosítsa, amihez nyilvánvalóan szükség van a szavazatok többségére. Ahhoz, hogy a folyamat elinduljon, a változtatást kezdeményezőknek új előterjesztést és határozati javaslatot kell készíteniük. A közgyűlés ezt akkor veszi napirendre, ha a polgármester javaslatára a közgyűlési többség megszavazza. Amennyiben ezt a polgármester ellenérdekeltként nem teszi meg, akkor a rendelet szerint a következő közgyűlésre kötelező jelleggel be kell hozni, amennyiben erre sem hajlandó, akkor kormányhivatali eljárást vonhat maga után – fejtegeti a lap.

Borítókép: A pécsi városháza (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.