Rétvári Bence: Meg fogjuk védeni a magyar embereket

A legutóbbi nagy árvíz éve, 2013 óta 150 milliárd forint értékben létesített árvízvédelmi rendszereket a kormány.

2024. 09. 17. 9:28
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország a 2013 utáni legnagyobb árvízzel néz szembe, ugyanakkor ma már sokkal fejlettebb a védekezőképességünk – fogalmazott Rétvári Bence az árvíz elleni védekezést koordináló operatív törzs munkájáról tartott sajtótájékoztatón ma délelőtt. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy ötszörös vízhozam lesz a tetőzéskor a Dunán a korábbi állapothoz képest. Jelezte, hogy a környező országokban órási pusztítást okozott az árvíz, ezért fontos, hogy milyen fejlesztések történtek az elmúlt években.

Meg fogjuk védeni a magyar emberek életét, biztonságát, ezért fontos, hogy megfeszített erővel legyünk jelen a gáton

– tette hozzá.

A politikus ismertette, hogy a vízügy szakemberei és a rendőrök, valamint a katonák mellett a büntetés-végrehajtás emberei is részt vesznek a védekezésben. Elmondta, hogy egyetlen határátkelőhelyet, Vámosszabadit kellett csak lezárni az árvízhelyzet miatt.

Fontos elmondani, hogy a honvédek oda mennek, ahová hívják őket

– mondta el Rétvári Bence annak kapcsán, hogy már 1400 katona segíti a védekezést. 

Hozzátette: Pilismaróton holnap már a területvédelmi tartalékosok is részt fognak venni a védekezésben. Megköszönte a polgárőrök és az önkéntes tűzoltók munkáját, akik elsőként csatlakoztak a védekezéshez, továbbá ismertette, hogy az országban minden iskola és egészségügyi intézmény zavartalanul működik. 

A helyi védekezési költségeket az állam állja

– tette hozzá a miniszterhelyettes.

Emlékeztetett, hogy 

2013 óta 150 milliárd forint értékben létesültek árvízvédelmi beruházások.

Ismertette, hogy 152 települést érintett a Duna-projekt, ami 28 milliárd forintba került, továbbá 2022 júniusára fejeződött meg a Mosoni-Duna árvízvédelmi fejlesztése 30 milliárd forint értékben.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a tájékoztatón elmondta, hogy 35-40 centiméterrel alacsonyabb lesz az idei tetőzés a Dunán, mint 2013-ban volt. Közölte, hogy a társszervek együttműködése jó, és köszönetet mondott, hogy sikeres védekezést tudnak végrehajtani. Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság altábornagya jelezte, hogy jelentős átcsoportosítás volt a szervezeten belül a védekezés miatt, így a tűzoltók szolgálati rendje az árvíz elleni védekezéshez igazodva több vármegyében megváltozott. – A hivatásos tűzoltók 24-48 órás szolgálati rendben dolgoznak. Öt vármegyében (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Pest és Vas vármegye) 24 -24 órás szolgálati rendszerre tértek át – ismertette.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.