Sok élelmiszer a lejárati idő után is elfogyasztható

Újabb termékekkel bővült a Nébih gyűjteménye.

2024. 09. 10. 8:39
Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb termékekkel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja, amely a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról. A hatóság közlése szerint 

a most frissített lejárati útmutatót összefoglaló dokumentum többek között a tojással, a margarinnal, a kolbásszal és a kávéitallal egészült ki, illetve gazdagodott.

Mint fogalmaztak, néha előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. – Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tárolták, valamint kibontás után megfelelőnek ítélik szín, szag, állag és íz alapján is, abban az esetben akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyasztható – írta a Nébih, kitérve arra, hogy azonban termékkategóriánként eltérő lehet, hogy pontosan meddig lehet egyes élelmiszereket felhasználni.

Ebben ad iránymutatást a Maradék nélkül program frissített lejárati útmutatója, amelyben mostantól a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital is szerepel.

A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni ajánlott felhasználási ideje is,

a gyűjteményben most már külön bontva szerepelnek azon információk, hogy az emlősállatokból készült termékek a lejárati időt követő legfeljebb hat hónapig, a fagyasztott hal, a baromfi, a zöldségek és a gyümölcsök pedig legfeljebb három hónapig fogyaszthatók.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.