Tiltották vagy cenzúrázták az interneten? Mutatjuk, hol kaphat segítséget + videó

A digitális szolgáltatások felhasználói könnyen és hatékonyan vitathatják az online platformok szolgáltatóinak negatív döntéseit.

Forrás: NMHH2024. 09. 05. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nemcsak hatóságokhoz vagy bírósághoz, hanem az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) is fordulhat, aki vitatja egy platform valamely döntését – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Koltay András, a szervezet elnöke kijelentette: az NMHH, mint kijelölt digitális szolgáltatási koordinátor elvégezte a testület tanúsítását, így az megkezdheti működését. 

 

Kevesebb lehet a tiltás és a cenzúra

Az OPTV az Európai Unió (EU) digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének átültetését követően jött létre. A 2022 novemberében hatályba lépett EU-rendelet a digitális szolgáltatásokról (DSA) átfogóan szabályozza az online platformok működését az EU tagállamaiban. 

A DSA legfontosabb céljai közé tartozik a biztonságosabb, átláthatóbb és méltányosabb online világ megteremtése, aminek része a jogsértő tartalmakkal szembeni hatékony fellépés is. 

A DSA egyik vívmánya, hogy létrehozott egy egységes, európai szintű, jelentős szankciókat kilátásba helyező szabályrendszert. Az uniós szintre emelt szabályozás a várakozások szerint csökkentheti egyebek között annak a kockázatát, hogy a platformok tévesen vagy indokolás nélkül törölnek megszólalásokat és tiltanak le felhasználói profilokat.

 

Megegyezhetnek peren kívül

A rendelet lehetővé teszi a tagállamoknak olyan, peren kívüli vitarendező fórumok létrehozását, amelyek segítségével a digitális szolgáltatások felhasználói könnyen és hatékonyan vitathatják az online platformokat üzemeltető szolgáltatók őket negatívan érintő döntéseit, például egy közzétett tartalom eltávolítását, vagy profilletiltást, esetleg valamely veszélyes tartalom törlésének elmaradását. Ilyen, a peren kívüli vitarendezésre felhatalmazott testület lesz hazánkban az OPVT, amelyet az internetes közvetítő szolgáltatások egyes szabályairól szóló magyar törvény szabályoz. A DSA végrehajtásáért minden tagállamban az ott kijelölt digitális szolgáltatási koordinátor felel. Ennek megfelelően az NMHH feladatkörébe tartozik az OPVT tagjainak kinevezése, valamint a testület státuszának tanúsítása is.

 

Az OPVT tagjai

Koltay András, az NMHH elnöke 2024. július 18-án nevezte ki az OPVT tagjává Gosztonyi Gergelyt, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docensét, Blazovichné Gellén Klárát, a Szegedi Tudományegyetem professzorát; Király Péter Bálintot, a Széchenyi István Egyetem oktatóját; Menyhárd Attilát, az ELTE ÁJK professzorát; Pogácsás Anettet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának docensét; Pünkösty Andrást, a Pázmány jogi karának adjunktusát, Ződi Zsoltot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársát, Szilágyi Zsuzsanna ügyvédet, valamint Trinn Gábor ügyvédet, az OPVT elnökét. A testület tanúsítása augusztus 29-én megtörtént, így az OPVT ezen a napon megkezdhette működését, várják a hozzájuk érkező kérelmeket. Az OPVT eljárásával kapcsolatos tudnivalók az alábbi linken érhetők el: https://opvt.hu.

Borítókép: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság logója (Fotó: MTI/ Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.