A kormány az EU helyett fizeti ki a magyar diákok ingyenes laptopjait

Az uniós boszorkányüldözésnek a magyar diákok lehettek volna az áldozatai, de a magyar kormány nem hagyta, és költségvetési forrásból biztosítja az ingyenes laptopokat – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ingyenes laptopok kiosztásának utolsó köréről tartott tájékoztatón. Mint hangsúlyozta, az oktatás egyik funkciója az otthonról hozott társadalmi különbségek csökkentése, amihez szükségesek ezek a digitális eszközök. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó kiemelte: az Orbán Viktor vezette polgári kormány a szolgáltató állam koncepcióját a gyakorlatban valósítja meg, ehhez is kikérik az emberek véleményét a hamarosan induló nemzeti konzultáció során.

2024. 10. 21. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar diákok nem lettek az uniós boszorkányüldözés áldozatai

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára tudatta, hogy ma indul az ingyenes laptoposztás új köre az iskolákban, decemberre ezek az eszközök mind megérkeznek az intézményekbe, most elsősorban az 5. és 9. évfolyamos diákok fognak laptopokat kapni. Érkeznek intézményi laptopok is, amelyeket az iskolák különféle célokra tudnak használni.

Ezekből a laptopokból osztanak ki összesen félmilliónál is többet ingyenesen a diákoknak és a tanároknak (Fotó: Havran Zoltán)

Az államtitkár hangsúlyozta: a laptopok kiosztása uniós forrásból valósulna meg, de mint köztudomású, az EU – más országokkal ellentétben – nem biztosítja a forrásokat Magyarországnak. Brüsszel nem tartotta méltónak a magyar diákokat arra, hogy laptopokat kapjanak uniós forrásból, így a magyar költségvetés állami forrásból biztosítja az eszközöket. – Sajnáljuk, hogy az uniós boszorkányüldözésnek a magyar diákok lehettek volna az áldozatai, de a költségvetés a forrásokat kipótolta – fogalmazott Rétvári Bence.

Szerinte azért fontos a laptopok kiosztása, hogy a diákok gyorsan hozzáférjenek a digitális oktatási és ismeretterjesztő tartalmakhoz, ezért rossz lenne, ha a kevésbé jó anyagi körülmények között élő családok gyermekei lemaradnának.

Az oktatás egyik funkciója az otthonról hozott társadalmi különbségek csökkentése, ezért biztosítják ingyenesen a korszerű és naprakész eszközöket, amíg a diákok iskolába járnak.

– Nem az határozza meg a tanulók felkészülési lehetőségét, hogy van-e otthon laptopjuk vagy nincs, ráadásul az iskolákban komoly széles sávú wifi-fejlesztések is történtek, amelyeknek köszönhetően a tanulók a legjobb minőségű internetkapcsolattal tudják a laptopokat használni – mutatott rá az államtitkár.

 

Sikeres a digitális közoktatási fejlesztés

A laptopprogram összköltsége 32 milliárd forint. Eddig összesen 453 ezer laptopot osztottak ki, a következő hetekben újabb 125 ezer érkezik. Az előző időszakokból mintegy 55 ezer került tanárokhoz, nagyjából háromezer iskola részesült a programból. Az eszközökön nincs korlátozás, de úgy telepítették rá az operációs rendszert, hogy kiskorú fiókokat hoztak létre, így szűrve a felnőtt-tartalmakat.

Nemcsak laptopokat kínálnak, hanem digitális tartalmakat is fejlesztettek, amelyek a Nemzeti Köznevelési Portálon, más néven az okosportálon elérhetők. A gyerekek kétszáznál több interaktív okostankönyvhöz férhetnek hozzá ezen a felületen, ahol az elmúlt négy évben mintegy 200 millió oldalletöltés történt, 6500 osztályban használták már, és a tanárok 28 ezernél több feladatot ezen keresztül adtak ki a diákoknak.

A sikeres laptopprogram a diákok versenyképes tudásának megszerzését nagymértékben szolgálja, mert a gyerekek jövője a legfontosabb, ezért indítottuk minden idők legnagyobb pedagógus-béremelését is

– jelentette ki Rétvári Bence.

 

Korszerű oktatás a köznevelésben

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke felidézte: 2022 februárjában történt az első laptoposztás. Most már az 5–12. osztályos diákok közül mindenkinek van laptopja, aki igényelt. A digitális eszközöket az otthoni és az iskolai tanuláshoz egyaránt taneszköznek tekintik. Decemberre összesen már 579 ezret osztanak ki, amivel lefedik a teljes köznevelést.

Azok sem maradnak laptop nélkül, akik nem igényelték, mert a ki nem osztott eszközök az iskolákba kerültek, így mindenki megkaphatja és használhatja őket az órán. A KK 495 fenntartóval tartja a kapcsolatot, a laptoposztás az elmúlt években is zökkenőmentesen zajlott.

– Ezek olyan modern eszközök, amelyek tényleg a gyerekeknek készültek, tabletek és laptopok egyben, átlagos bruttó áruk darabonként 265 ezer forint, továbbá egy táska és egy egér is jár hozzájuk. Nincs akadálya, hogy 21. századi oktatás legyen a köznevelésben, az ingyenes tankönyvek és laptopok pedig a diákok mellett a tanároknak is óriási segítséget jelentenek – mutatott rá a KK elnöke.

 

A nemzeti konzultáció az embereket szolgálja

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette polgári kormány a szolgáltató állam koncepcióját a gyakorlatban valósítja meg – mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó az oktatás fejlesztésére irányuló Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára című projekt notebookosztási zárókörének tájékoztatóján. A főtanácsadó úgy folytatta: ez azt jelenti, hogy a mindennapokban odafigyelnek az emberek véleményére és igényeire, igyekeznek megkönnyíteni az életüket az ügyeik intézésében, valamint a kormánydöntéseknél figyelembe veszik a különböző társadalmi csoportok speciális igényeit.

Nyitrai Zsolt a nemzeti konzultációkról szólva felidézte, hogy eddig 16 esetben kérték ki a polgárok véleményét ebben a formában, többek között téma volt a nyugdíjasok helyzete, az új alaptörvény, az illegális migráció, a zöldenergia, a magyar gazdákat és agráriumot érintő fontos kérdések, illetve az állatvédelem ügye is.

Az a hasznos a konzultációkban, hogy sosem múlnak el következmények nélkül, mert mindig követi valamilyen országgyűlési szabályozás. Az új nemzeti konzultációval hamarosan lehet találkozni, ez az új gazdaságpolitikáról fog elsősorban szólni

– tájékoztatott Nyitrai Zsolt.

A főtanácsadó hangsúlyozta, hogy a kormány szolgáltatásokat is nyújt a polgároknak. Ezek közé tartozik például az Európában egyedülálló, minden 65 év feletti számára ingyenes Gondosóra-program, melyre eddig 650 ezren regisztráltak, és eddig 22 ezernél több súlyos vagy életveszélyes esetben tudott segítséget nyújtani. Szintén ingyenes szolgáltatás a digitális program, amely megkönnyíti és meggyorsítja az emberek életét, erre már több mint 200 ezren jelentkeztek. A közoktatásban ingyenesek a tankönyvek és a modern informatikai eszközök, és a kormány a tanévkezdéskor több mint nyolcvanezer rászorulót segített tanszercsomagokkal, továbbá több éve sikeres a cukorbeteg gyerekek nyári táboroztatása, ami egy közel ingyenes program – sorolta a főtanácsadó.

Borítókép: Nyitrai Zsolt, Hajnal Gabriella és Rétvári Bence a legmodernebb laptopokkal (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.