Áramlik a drog Magyarországra, a rendőrség sorra kapcsolja le a szállítmányokat

Hatodik éve töretlen az a tendencia, hogy évről évre rekordokat dönt a kokainlefoglalás – számolt be a Drogkutató Intézet. A legutóbbi ügyben a titkosított platformokat használó bűnszervezetek elleni nyomozás közben kaptak el dílereket, akik a Balkánról és Hollandiából csempésztek be marihuánát, kokaint és ecstasy tablettákat Magyarországra.

Forrás: Drogkutató Intézet2024. 10. 27. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években tovább szaporodnak a drogkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények. A feltárt kereskedelmi hálózatok kiindulópontja pedig sok esetben az ország határain kívül található – számolt be a Téglásy Kristóf stratégiai igazgató nevével fémjelzett Drogkutató Intézet (DKI). Mint írták, négy férfit tartóztatott le október 10-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda drogkereskedelemért, amelyet már négy éve űztek Magyarországon. 

A kereskedőket a titkosított platformokat használó bűnszervezetek elleni nyomozás közben kapták el, akik a Balkánról és Hollandiából csempésztek be marihuánát, kokaint és ecstasy tablettákat Magyarországra.

Közülük két férfi, akik egy korábban már letartóztatott bűnbanda hazai beszerzési forrásai lehettek, 2020 őszétől hoztak be Magyarországra kokaint és ecstasy tablettákat Hollandiából és marihuánát a Balkánról.

 

Közel négy évtizedes múlt

A balkáni drogútvonal földrajzi adottságai miatt már 1986 óta aktív szereplője a kábítószer-kereskedelemnek. Naponta körülbelül száz kilogramm kábítószert küldenek Európa irányába főként szárazföldi közúti szállítás révén, kisebb részben pedig vasúti és légi szállítmányozást használva, melyek sok esetben hazánkat is keresztezik.

A nyomozás közben arra is fény derült, hogy a balkáni drogcsempészek két budapesti férfinak adták az árut, akik 

2019 óta üzleteltek a bűnszervezet magyar tagjával, ez idő alatt mintegy 400 kilogramm drog ment át a kezükön. 

A két budapesti férfinál tartott kutatás során a nyomozók marihuánát, telekommunikációs eszközöket, luxusautókat és nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le.

A rendőrség október elsején egy másik drogtermesztőn is rajtaütött budapesti telephelyén, ahol egy teljesen automatizált ültetvényt épített ki és üzemeltetett. A raktárhelyiségben 400 tő cannabist neveltek, melynek feketepiaci értéke huszonöt- és negyvenmillió forint közöttire becsülhető. A gyanúsított tettestársát is elfogták a rendőrök, aki az ültetvény gondozásában és a gépek üzemeltetésében játszott szerepet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztálya kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt kihallgatta mindkét férfit és kezdeményezte letartóztatásukat.

A kábítószer-kereskedelem bűncselekménye hazánkban 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, melynek mértéke függ a kábítószer mennyiségétől és az elkövetés helyétől. A bűntettet súlyosítja, ha azt bűnszövetségben követik el a tettesek, illetve ha jelentős mennyiségű kábítószerről van szó.

 

Rekordméretű kokainfogások

Nemcsak a marihuána illegális terjesztése figyelhető meg az EU-ban, hanem más veszélyes szereké is, mint például a kokain. 

A kokainlefoglalások száma nemcsak nálunk, hanem az EU-ban is rekordméreteket ölt, immár hatodik éve töretlenül.

További aggodalomra ad okot, hogy nemcsak a szállított drogáruk száma nő, hanem az illegális droglaborok is gyarapodnak. Emellett egyre veszélyesebb szerekkel kereskednek a csempészek, mint például a Kínából származó nitazinszármazék. Fontos kiemelni, hogy ez az anyag százszor veszélyesebb, mint a heroin, emellett folyamatosan készenlétben kell lenni az újonnan előállított anyagok detektálására és azonnali betiltására is a „klasszikus” kábítószerek megállításán kívül.

A növekvő drogkereskedelem továbbá nemcsak a bűnözésnek ad teret, hanem a szerhasználók egészségét is rombolja, ami egyértelműen károsan hat nemcsak az egészségügyi és szociális rendszerre, de a társadalom egészére is. Létfontosságú ezért a drogkereskedelem elleni intézkedések erősítése, a kábítószer-előállítás felszámolása, így a kábítószer-kínálat csökkentése, mely hozzájárul a biztonság növekedéséhez és egy egészségesebb társadalom működéséhez.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/BRFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.