Elmondta a drogkutató, mi okozza a legnagyobb problémát

A szélsőséges liberalizmus és az üzleti érdekek sok országban fontosabbak az emberek egészségénél.

2024. 06. 26. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért is jó, hogy van világnapja a kábítószerrel való visszaélésnek és az illegális kereskedelem elleni harcnak, mert így azokra irányul figyelem, akikről a hétköznapokban kevesebbet hallani – mondta Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet (DI) stratégiai igazgatója a Magyar Nemzetnek a ma tartott világnapon. Mint felidézte,

a kábítószer elleni küzdelem terén sok hír érkezik rendőrségi lefoglalásokról, dílerek elfogásáról, viszont számos olyan szakember dolgozik a prevenció vagy a rehabilitáció területén, akik csendben teszik a dolgukat a baj megelőzése érdekében, illetve hogy segítsenek a drogcsapdába került embereknek.

Ezek a szakemberek 365 napon keresztül keményen dolgoznak, de a média kevesebbet foglalkozik velük – hívta fel a figyelmet.

 

A legalizációs törekvések okozzák a legnagyobb gondot

A szakember a kábítószerekkel kapcsolatos legnagyobb problémának a világ különböző országaiban zajló marihuánalegalizációt, illetve az erre irányuló kísérleteket nevezte. Az adatok azt bizonyítják, hogy szinte mindenhol és minden kérdésben megbukott a legalizációpárti érvelés: a feketepiac visszaszorításáról, az egészségügyi rendszer könnyítéséről, valamint a gazdaság fellendítéséről mondott szólamok Kanadától Thaiföldig, Máltától Hollandiáig és most már Németországban is hamisnak bizonyultak.

Nagyon komoly gondok merültek fel, szinte sehol nem szorult vissza a feketepiac és a kábítószer-bűnözés, de mindenhol jóval leterheltebbé vált az egészségügyi rendszer.

A magyarokra is kihat az a veszély, hogy a legalizációpárti erők megpróbálják ezeket a törvényeket minél több helyen elfogadtatni, aminek ellen kell állni. Több országból vett adatokból már bizonyíthatóvá vált a legalizáció működésképtelensége – fogalmazott Téglásy Kristóf.

 

Szélsőséges liberalizmus és üzleti érdekek

A stratégiai igazgató szerint Németországban politikai indokai voltak a marihuána engedélyezésének. Ott a koalíciós szerződésben öt évvel ezelőtt lefektették, hogy ezt a törvényt el kell fogadni, mert ennek híján a zöldek és a liberálisok is kihátráltak volna a kormányból. Hiába tiltakozott a bíróság, a rendőrség képviselője, az egészségügyi és a közlekedési szervezetek, illetve politikusok is minden oldalról, a törvény elfogadásának hátterében egyértelmű politikai szándék állt.

Kanadában a szélsőségesen liberális ideológia vezérelte kívánalmak miatt valósulhatott meg a legalizáció, de üzleti érdekeltségek is lehetnek mögötte.

– Ha kiépülnek a cannabisklubok rendszerei, azok kézzelfogható gazdasági hasznot jelentenek egyeseknek, még annak ellenére is, hogy össztársadalmi és gazdasági szempontból inkább negatív eredmény jön ki – állította Téglásy Kristóf.

 

A magyar stratégia működik

A szakember kijelentette: Magyarországon a nemzeti drogellenes stratégiának három iránya van: a prevenció, a teljes felépülés központú kezelés és a zéró tolerancia. Ha ezeknek a figyelembevételével hozzák a szabályokat és a döntéseket, akkor jó úton járunk, hiszen a megelőzés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Az idei világnap mottója is úgy hangzik, hogy a megelőzés a legjobb befektetés.

A teljes felépülés központú kezelésnél is nagyon fontos, hogy ha valaki aláveti magát ennek, akkor a rehabilitációt addig kell végezni, ameddig a függő gyógyultnak nem tekinthető, még akkor is, ha ez hosszú időt vesz igénybe. A zéró tolerancia pedig arra vonatkozik, hogy minden embert, aki a kábítószerekből akar megélni és hasznot húzni – legyen az kereskedő, terjesztő vagy termelő – azonnal a törvény teljes szigorával kell sújtani. – Végeztünk közvélemény-kutatást egy olyan fiktív ötletről, miszerint amikor egy dílert elfognak, akkor rögtön kobozzák el a vagyontárgyait, autót, lakást, értékes ingóságokat, azokat árverezzék el, és az onnan befolyó pénzt fordítsák prevencióra és rehabilitációra. Az emberek 70 százaléka egyetértett az ötlettel, amiből látható, hogy ennek nagy elrettentő ereje van – mondta Téglásy Kristóf.

Borítókép: Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.