Ingatlanszakértő: komoly változásokat hozhat Budapesten a rövid távú lakáskiadás korlátozása

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ugyanakkor a döntés következményeként nem lehet majd az ingatlanok árának csökkenésére számítani.

2024. 10. 14. 15:23
LUS2_IMG_4775
20240305 Budapest Eladó ingatlan eladó lakás Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG Fotó: Kallus György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terézváros lakói idén szeptemberben szavazhattak az Airbnb betiltásáról. A két hétig tartó népszavazáson a szavazásra jogosultak mindössze 20 százaléka voksolt, közülük viszont 54 százalék a tiltás mellett foglalt állást. A terézvárosi népszavazás eredményhirdetése után Szentkirályi Alexandra fővárosi Fidesz-elnök egy országos Airbnb-szabályozás kidolgozását javasolta. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem sokkal később bejelentette: minden eddiginél szigorúbb szabályozást dolgoznak majd ki.

Tizenötezer Airbnb lakás van Budapesten, ami összességében nem sok ahhoz képest, hogy van egymillió lakás a fővárosban, de ezek nagyon koncentráltan, a belső kerületekben helyezkednek el. Erre jó példa a VI. kerület, ahol van 2700 Airbnb, ami önmagában véve sem sok, hogyha az egymillióhoz viszonyítjuk, de Terézvárosban 29 ezer lakás van összesen, és 900 darab kiadó lakás. Ehhez képest viszot már a 2700 egy jelentős mennyiség, hiszen pusztán a lakáshotelek az összes lakás közel tíz százalékát teszik ki

– ezt már Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője mondta el lapunknak. A szakértő kiemelte, ha korlátozzák a rövid távú lakáskiadásokat, az nem jelenti azt, hogy a belvárosban rohamosan csökkenni kezdenek a lakásárak, pusztán fékeződik a főváros egészében az ingatlanok értékének növekedése. Balogh kiemelte, hogy a főváros belső kerületeiben az ingatlanok árainak növekedése ugyanis magával húzza a külső kerületek árait is. 

Olyan sosem lesz, hogy a külső kerületek ingatlanárai csökkennek, a belső kerületek pedig fölfelé mennek, mint ahogy az sem valószínű, hogy a belső kerület ingatlanárai esnek, és ezzel párhuzamosan a külső kerületek ingatlanárai meg fölfelé mennek, mert ezek mind együtt mozognak

– jelentette ki a szakértő, aki szerint a kormányzati bejelentések, miszerint három éven belül egymillió forint lesz az átlagbér, szintén a lakásárak növekedésének irányába mutathatnak. Balogh ugyanakkor elmondta, a lakásárak emelkedése önmagában nem tragikus, ugyanis a magyar lakosság több mint kilencven százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, vagyis ha nőnek a lakásárak, akkor ezzel a lakosság vagyona is növekszik. 

Azonban vannak olyan vevőcsoportok, például az első lakást vásárlók vagy a fiatalok, akiknek ezáltal egyre nagyobb a belépési küszöb. Valószínűleg ezért is helyezte őket most előtérbe a kormányzat, mert amellett, hogy valaki lakást bérel, nagyon nehezen tud annyit félretenni, hogy egy önálló ingatlant tudjon vásárolni

– zárta a beszélgetést a szakértő. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.