Nemzetközi hadgyakorlaton bizonyítottak a magyar katonák, zengett a hajmáskéri lőtér + fotók

A magyar honvédek román, szlovák és bolgár katonákkal gyakorlatoztak együtt.

2024. 10. 16. 17:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez nem csupán egy gyakorlat, hanem kulcsfontosságú lépés a közös védelmi képességek fejlesztésében és a jövőbeni válságkezelési műveletek elősegítésében – hangsúlyozta Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Hajmáskéren. 

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint az Európai Unió Katonai Bizottsága vezérkarfőnöki szintű delegációja, kiegészülve a Nyugat-Balkán vezérkarfőnökeivel a Brave Warrior 24 – EU nemzetközi gyakorlatot tekintette meg.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium

A magyar uniós elnökségi fél évben Robert Brieger vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke vezetésével – történelmében második alkalommal – tartotta féléves soros ülését a szervezet Brüsszelen kívül.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium

A háromnapos tanácskozás zárásaként és egyben katonai csúcspontjaként a Magyar Honvédség központi lő- és gyakorlóterén megtekintették az éleslövésszettel egybekötött komplex harcászati gyakorlatot, valamint a magyar haderőfejlesztési program keretében beszerzett korszerű haditechnikai eszközöket.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium

A Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte, a gyakorlat lehetőséget biztosított a részt vevő országok közötti együttműködésre és a védelmi kapacitások megerősítésére. A vezérezredes hangsúlyozta, hogy a változó biztonsági környezet közepette az uniónak jelentősebb szerepet kell vállalnia saját biztonságának garantálásában. Az új kihívások szükségessé teszik a katonai fejlesztést és az új fegyverrendszerek telepítését. 

– Magyarország határozottan kiáll az európai védelmi ipari bázis megerősítése mellett

 – mondta Böröndi Gábor, hozzátéve, hogy a jelenlegi biztonsági helyzet összehangolt erőfeszítéseket igényel.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium

Robert Brieger vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy az Európa katonai képességeit és taktikai szintű együttműködését bemutató gyakorlat jól mutatja a közös elkötelezettséget Európa békéjének és biztonságának szavatolása mellett. 

– A gyakorlat és a megszerzett rutin fokozza a képességeket, és gördülékenyebbé teszi a műveletei eljárásokat

 – mutatott rá, méltatva a gyakorlatban részt vevő egységek csapatmunkáját. A vezérezredes az Európai Uniós Harccsoportba felajánlott magyar könnyűgyalogos századról szólva emlékeztetett arra, hogy az jelentős szerepet fog játszani az unió nagy láthatóságú, Németországban 2024 novemberében és decemberében tartandó gyakorlatán (LIVEX), miközben erősíti az unió katonai gyorsreagálási képességét.

Megítélése szerint az EU közös katonai ereje hamarosan eléri a teljes működőképességet, amely lehetővé teszi, hogy az unió gyorsan tudjon reagálni bármilyen válsághelyzetre.  

– A többnemzeti hadgyakorlatok kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen a katonák egyéni képességeinek fejlesztése mellett fontos szerep jut az együttműködés erősítésének. A Brave Warrior 2024 – EU egy olyan valós végrehajtású gyakorlat volt, amelynek a célja, hogy megmutassák az unió katonai képességeit egy nem harcoló személyek kimenekítését célzó művelet megtervezésében és végrehajtásában – mondta dr. Böröndi Gábor.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (Forrás: Honvédelmi Minisztérium)

A több helyszínen tartott, október első napjaiban elkezdődött gyakorlat keretében ellenőrizték az Európai Uniós Harccsoportba felajánlott magyar lövészszázad képességeit. A feladatokat a kijelölt egység sikerrel teljesítette. A közös kiképzési eseményen a magyarok mellett szlovák és román katonák is részt vettek, de a szintén hazánkban, Sármelléken gyakorlatozó, bolgár, szlovák és magyar helikopteres egységekből álló nemzetközi Különleges Műveleti Légi Osztag is hozzájárult az eredményes végrehajtáshoz.

Robert Brieger vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke (Forrás: Honvédelmi Minisztérium)

A vezérkarfőnökök a gyakorlat mellett megtekintettek egy statikus bemutatót is, amelyen felsorakoztak a Magyar Honvédség újonnan beszerzett, képességnövelő modern haditechnikai eszközei, köztük például a Leopard 2A7HU harckocsi, a Lynx KV–41 páncélozott szállító harcjármű, a PZH 2000 önjáró löveg, a Gidrán többcélú páncélozott jármű, az ELM–2084 radar vagy éppen a Spike irányított páncéltörő rakétaindító állvány.

Borítókép: Jelenet a Brave Warrior 24 – EU nemzetközi gyakorlatot (Forrás: Honvédelmi Minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.