Prémtenyésztés: kapu az emberre átterjedő vírusokhoz?

Egyre több olyan vírust terjesztenek a prémjükért tenyésztett állatok, mint a nyércek és nyestkutyák, amelyek emberekre is átterjedhetnek. A fertőzéseket az állatok hordozzák, és közvetlen érintkezéssel, állati váladékokkal vagy állati eredetű élelmiszerek révén terjedhetnek az emberekre. A kutatók a szőrmeipar szigorúbb szabályozását javasolják. A műszőrmére való átállás vagy a higiéniai előírások szigorítása jelenthet megoldást az ügyben.

2024. 10. 14. 18:03
Gjöl, 2020. november 5.
2020. október 8-án készült kép ketrecben lévõ nyércekrõl a dániai Jütland-félsziget (Jylland) északi részén fekvõ Gjöl település egyik farmján. Mette Frederiksen dán miniszterelnök 2020. november 4-én bejelentette, hogy a kormány mintegy 15 millió farmon nevelt nyércet leölet, nehogy azok koronavírussal fertõzzék meg az embereket. Az ország északi részében lévõ kisállatokat nevelõ farmokon egy mutáns koronavírus-törzs kezdett el terjedni, amelynek követketében 12 ember megfertõzõdött. Dánia a legnagyobb nyércprém-exportõr a világon.
MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen
Fotó: Mads Claus Rasmussen
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata szerint a prémjükért tenyésztett állatok, mint a nyércek és nyestkutyák, egyre több olyan vírust hordoznak, amelyek emberekre is átterjedhetnek. A Nature folyóiratban megjelent tanulmány alapján ezeket az állatokat gyakran zsúfolt körülmények között tenyésztik, ami ideális feltételeket teremt a vírusok számára. A kutatók 2021 és 2024 között mintát vettek több száz állatból, és 125 különböző vírust azonosítottak, köztük új influenzavírusokat és koronavírusokat is.

Az állatról emberre terjedő betegségeket zoonózisnak nevezzük. Ezek olyan fertőzések, amelyeket állatok hordoznak, és közvetlen érintkezéssel, állati váladékokkal vagy állati eredetű élelmiszerek révén terjedhetnek az emberekre. A kutatók szerint az állatokban talált vírusok közül több képes fajok között terjedni, így embereket is megfertőzhet. Különösen aggasztó a nyércekben felfedezett HKU5-szerű koronavírus, amely korábban csak denevérekben volt ismert.

A prémtenyésztő farmok jelentős kockázatot jelentenek a vírusok emberre való átterjedésére, ezért a kutatók a szőrmeipar szigorúbb szabályozását javasolják. A műszőrmére való átállás vagy a higiéniai előírások szigorítása segíthet csökkenteni a kockázatot.

Az ilyen zoonózisos fertőzések világméretű problémát jelentenek, hiszen a vírusok nem ismernek határokat. Európában is számos prémtenyésztő gazdaság működik, így globális szabályozásra lenne szükség a kockázatok csökkentése érdekében.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.