Sokkal súlyosabb lehet Magyar Péter diákhiteles botránya, mint elsőre tűnik +videó

Túlárazott és fiktív szerződéseket köthetett a Diákhitel Központ Magyar Péter vezetése alatt. A Kehi 52 esetet vizsgált 1,4 milliárd forint értékben. Amennyiben jogellenes szerződések születtek, akár hűtlen kezelés és hamis okirat felhasználása is felmerülhet.

2024. 10. 10. 14:16
Magyar Péter Fotó: PestiSrácok/Hatlaczki Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bekopogott a titkárnőm, hogy megérkezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal” – ezzel a mondattal hozta fel a Partizánban még év elején Magyar Péter a diákhiteles botrányt. Ezt követően Hadházy Ákos is foglalkozott az üggyel, és közösségi oldalán jelentette ki, hogy túlárazott szerződéseket kötött a Diákhitel Központ Magyar Péter vezetése alatt. 

A Kehi jelentését végül az Átlátszó.hu szerezte meg. Kiderült, hogy összesen ötvenkét, 2018 és 2020 között született szerződést vizsgáltak. A szerződések összértéke 1,4 milliárd forintot tett ki. A Kehi szerint több esetben nem volt valós verseny és túlárazások történtek. Mindezt a Tisza Párt vezetője politikai ügynek állítja be. 

Csakhogy a szakértő szerint abszolút nem erről van szó. Szűcs Gábor a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy „Ez kőkemény jogi kérdés.” Az a telefonlopás, ami miatt kérte a legfőbb ügyész, hogy az Európai Parlament függessze fel Magyar Péter mentelmi jogát, az semmi ehhez képest. A jogász emlékeztetett, hogy az 1,4, milliárd forintnak csak a fele ment el marketingcélú szerződésekre, illetve tanácsadói szerződésekre. Ezekkel már csak a szolgáltatás jellege miatt is viszonylag könnyű machinálni, nagyon könnyű fiktív szerződéseket kötni. Amennyiben pedig ez megtörtént, akkor akár hűtlen kezelés és hamis okirat felhasználása is megvalósulhatott Magyar Péter és a Diákhitel Központ ügyében. 

Ugyan 15 millió forint alatti ügyekről van szó, de a jogász szerint ezekben az esetekben folytatólagosság állhatott fenn, és ezeket az összegeket össze kell adni, így pedig már százmilliós nagyságrendhez jutunk. 500 millió forint alatti összeg esetén különösen nagy, 500 millió forint felett pedig különösen jelentős összegről kell beszélni. Előbbi esetben 2-8, utóbbi esetben 5-10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az, aki hűtlen kezelést ilyen mértékben követ el – tette világossá Szűcs Gábor. 

Az üggyel részletesen a Hír TV Célpont című műsora foglalkozik pénteken, 17 óra 50 perctől.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: PestiSrácok/Hatlaczki Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.