Veszélyben lehetnek a fúrt kutak: így előzhetjük meg a bajt

Árvíz után fokozódhat a fúrt kutak szennyeződési kockázata

2024. 10. 20. 6:42
Katmandu, 2024. június 5.
Víz egy fúrt kút alján a nepáli Baktapurban 2024. június 3-án, két nappal a környezetvédelmi világnap elõtt. Azért jelölték ki a június 5-ét környezetvédelmi világnapnak, mert 1972-ben ezen a napon kezdõdött Stockholmban az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája, amelyen életre hívták az ENSZ Környezetvédelmi Programját.
MTI/EPA/Narendra Sresztha
Fotó: Narendra Sresztha
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árvíz komoly veszélyt jelenthet a fúrt kutak vízminőségére, különösen a partiszűrésű és talajvízkutak esetében. Az árvízi elöntések következtében szennyezett víz kerülhet a kutakba, ami egészségügyi kockázatokat hordozhat a víz fogyasztóira nézve.

Mikor jelenthet problémát a kutak szennyeződése?

Az árvíz okozta elöntés leginkább a sekélyebben fekvő, rossz műszaki állapotú kutakat veszélyezteti. Ha a kút nincs megfelelően szigetelve, vagy sérült, a szennyezett víz bejuthat a mélyebb vízadó rétegekbe is, amely komoly fertőzésveszélyt jelent. Ilyen esetekben kiemelten fontos, hogy az érintett területeken a kút tulajdonosai vízminőségi vizsgálatokat végezzenek.

Mit tegyünk árvíz után?

Az árvízi hatásterületen található kutak vizsgálatát laboratóriumban kell elvégeztetni, hogy megbizonyosodjunk a víz tisztaságáról. Ha a kút vize szennyezett, a fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot hordozhat. A víz laboratóriumi ellenőrzése javasolt minden olyan kút esetében, amelyet árvízi elöntés érintett.

Az érintett kutak helyzete változó lehet, mivel a szerkezetük és mélységük eltérő, ezért minden egyes esetet külön-külön kell megvizsgálni. Az OVF javaslata, hogy a vizsgálatokat akkreditált laboratóriumban végeztessék, mivel ez biztosítja a legpontosabb eredményeket. A fúrt kutak tulajdonosai számára fontos a rendszeres vízvizsgálat, különösen árvíz után – derült ki az OVF lapunknak küldött közleményéből.

Mi a teendő hosszú távon?

A vízbiztonság megőrzéséhez a megfelelő műszaki állapot fenntartása elengedhetetlen. A kutak rendszeres karbantartása, és árvízi események utáni vízminőségi vizsgálata a legjobb módja annak, hogy megelőzzük a szennyeződésekből fakadó problémákat. Az OVF ajánlása szerint a kockázatosabb területeken érdemes előre felkészülni a védekezésre, hogy a kutak hosszú távon is biztosíthassák a tiszta ivóvizet.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/EPA/Narendra Sresztha)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.