Ezek a legnépszerűbb szaloncukrok, zalai cukrász avat be az idei újdonságokba

Vadócz Jenő egy kulisszatitkot is elárult, hogyan készíthetjük el otthon is a karácsonyi édességet.

2024. 11. 27. 7:48
Vadócz Jenő cukrász kézműves szaloncukrai gyorsan népszerűvé váltak Fotó: Mészáros Annarózsa Forrás: Veol.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karamellás, tojáslikőrös, pisztáciás és a piemonti mogyorós szaloncukor is helyet kapott Vadócz Jenő cukrász idei kínálatában, a balatongyöröki Promenád Kávéház cukrásza a Zaol.hu-nak mesélt arról, hogy a minőségi szaloncukor készítésének alapja a prémium alapanyagok használata és a szakértelem.

Vadócz Jenő és csapata még 2020-ban, a Covid-járvány idején kezdett kézműves szaloncukor készítésébe. Az ötlet az volt, hogy a téli hónapokban is munkát adjanak a kollégáknak, miközben a Balaton téli turizmusát is élénkítik. 

A kézműves szaloncukrok gyorsan népszerűvé váltak, az első nagy siker 2022-ben érkezett, amikor a Promenád Kávéház második helyezést ért el az Év szaloncukra versenyen, és megnyerték az Év Karamellás Szaloncukra díjat. A csúcsot azonban 2023-ban érték el: a közel kétszáz induló közül az ő diós-fügés szaloncukruk nyerte el az Év Szaloncukra címet. Ez a kombináció azóta fagylaltként, sőt bejgliként is debütált, ami idén az ínyenc kategóriában második helyen szerepelt.

Vadócz Jenő szerint a minőségi szaloncukor készítésének alapja a prémium alapanyagok használata és a szakértelem Fotó: Mészáros Annarózsa

Otthon is elkészíthetjük

A különleges édességek otthoni megalkotására is adott néhány tippet, elárulta, hogy a marcipános szaloncukor könnyen elkészíthető, ha megfelelő alapanyagokat használnak, és ügyelnek a csokoládé temperálására. 

A temperálásnak köszönhetően a csokoládé szobahőmérsékleten is roppanós és fényes marad. Az 1:1 arányú marcipán masszát szoktam javasolni, ez egy rész cukor, egy rész mandulát tartalmaz és biztos siker

 – mondta.

Megjegyzi, a szaloncukor szerepe is változik, amíg egykor a karácsonyfán helyezték el, ma már egyre inkább tálakba kerül, ahol a vendégek szabadon csemegézhetnek belőle. Ez a trend is mutatja, hogy a szaloncukor nemcsak az ünnepi dekoráció része, hanem valódi gasztronómiai élmény is.

„A kézműves szaloncukrok és innovatív ízek nemcsak a karácsonyi ünnepeket teszik különlegessé, hanem arra is emlékeztetnek, hogy a hagyományok tisztelete és az újítás kéz a kézben járhat, a magyar szaloncukor-kultúra megújításához is hozzájárulnak. Tiszteljük a hagyományokat, de fontos a megújulás is” – fogalmazott Vadócz Jenő, aki szerint a karácsonyi édességek mellett van, ami még ennél is fontosabb: a cukrász minden évben feldíszít egy karácsonyfát a vendégekkel, amelyet hátrányos helyzetű gyermekeknek vagy szervezeteknek ajánlanak fel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.