Karamellás, tojáslikőrös, pisztáciás és a piemonti mogyorós szaloncukor is helyet kapott Vadócz Jenő cukrász idei kínálatában, a balatongyöröki Promenád Kávéház cukrásza a Zaol.hu-nak mesélt arról, hogy a minőségi szaloncukor készítésének alapja a prémium alapanyagok használata és a szakértelem.
Vadócz Jenő és csapata még 2020-ban, a Covid-járvány idején kezdett kézműves szaloncukor készítésébe. Az ötlet az volt, hogy a téli hónapokban is munkát adjanak a kollégáknak, miközben a Balaton téli turizmusát is élénkítik.
A kézműves szaloncukrok gyorsan népszerűvé váltak, az első nagy siker 2022-ben érkezett, amikor a Promenád Kávéház második helyezést ért el az Év szaloncukra versenyen, és megnyerték az Év Karamellás Szaloncukra díjat. A csúcsot azonban 2023-ban érték el: a közel kétszáz induló közül az ő diós-fügés szaloncukruk nyerte el az Év Szaloncukra címet. Ez a kombináció azóta fagylaltként, sőt bejgliként is debütált, ami idén az ínyenc kategóriában második helyen szerepelt.
Otthon is elkészíthetjük
A különleges édességek otthoni megalkotására is adott néhány tippet, elárulta, hogy a marcipános szaloncukor könnyen elkészíthető, ha megfelelő alapanyagokat használnak, és ügyelnek a csokoládé temperálására.
A temperálásnak köszönhetően a csokoládé szobahőmérsékleten is roppanós és fényes marad. Az 1:1 arányú marcipán masszát szoktam javasolni, ez egy rész cukor, egy rész mandulát tartalmaz és biztos siker
– mondta.
Megjegyzi, a szaloncukor szerepe is változik, amíg egykor a karácsonyfán helyezték el, ma már egyre inkább tálakba kerül, ahol a vendégek szabadon csemegézhetnek belőle. Ez a trend is mutatja, hogy a szaloncukor nemcsak az ünnepi dekoráció része, hanem valódi gasztronómiai élmény is.
„A kézműves szaloncukrok és innovatív ízek nemcsak a karácsonyi ünnepeket teszik különlegessé, hanem arra is emlékeztetnek, hogy a hagyományok tisztelete és az újítás kéz a kézben járhat, a magyar szaloncukor-kultúra megújításához is hozzájárulnak. Tiszteljük a hagyományokat, de fontos a megújulás is” – fogalmazott Vadócz Jenő, aki szerint a karácsonyi édességek mellett van, ami még ennél is fontosabb: a cukrász minden évben feldíszít egy karácsonyfát a vendégekkel, amelyet hátrányos helyzetű gyermekeknek vagy szervezeteknek ajánlanak fel.