Hogyan vásároljunk szaloncukrot?

Több dologra is érdemes figyelni.

2024. 12. 10. 23:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kókuszos szaloncukrokat tesztelt idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szervezet szakemberei összesen 19 termék laboratóriumi vizsgálatát végezték el – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Nébih.

A Szupermenta gyorstesztjében összesen 19 kókuszos szaloncukor szerepelt, melyek közül tizenöt cukorral, négy pedig édesítőszerrel készült. A dobozos és zacskós kiszerelésűek mellett lédig szaloncukrokat is vizsgáltak.

Fajtájukat tekintve tizenöt mártott és négy töltött szaloncukor vett részt a tesztben.

A termékek – megnevezésük alapján – különböző bevonattal rendelkeztek: hatnál tejcsokoládé, kilencnél étcsokoládé, négynél pedig kakaós (ét)bevonómassza takarta a kókuszos tölteléket.

A Nébih közölte: a laboratóriumaikban végzett élelmiszer-biztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként ellenőrizték többek között a termékek cukor-, édesítőszer-, valamint transzzsír- és allergéntartalmát, továbbá a szemszám- és a bevonatarány vizsgálatát is elvégezték. Hatósági jelölés- és dokumentum-ellenőrzés ezúttal nem történt, de

a vizsgált élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontok alapján a szakemberek minden eredményt rendben találtak.

A szakértő és laikus kóstolók pontozása alapján kialakult rangsorban a dobogó legfelső fokát a Spar kókuszos szaloncukor, étcsokoládéval 22 százalék mártott, lédig érdemelte ki, a második helyezést a Favorina kókuszos szaloncukor tejcsokoládéba mártva, 350 g érte el, a harmadik helyen pedig a Lissé szaloncukor kókuszos tejcsokoládéval mártott, 300 g végzett.

 

Honnan származik a szaloncukor?

A ma ismert szaloncukor története a formázott fondanttal kezdődött, amit Franciaországban már az 1890-es években is legalább tizenhétféle ízesítésben kínáltak tálkából, a szalonban, ahol a fenyőfát is felállították. Egyesek szerint az elnevezés is innen származik, mások

a nevet Jókai Mórtól eredeztetik, aki szalonczukedlinek hívta a selyempapírba csomagolt csemegét.

A csokoládéval bevont, fára akasztott édesség csak a hatvanas években kezdett el terjedni.

A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint tulajdonképpen magyar találmány, de nem tekinthető hungarikumnak. Készítésével egészen biztosan magyar cukrászok kezdtek el foglalkozni elsőként még az 1800-as években, és azóta is csak a magyarok készítik ebben a formában. A fenyőfa szaloncukorral díszítése is csak nálunk szokás, ezt eleinte csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak – írja a Metropol.

 

Mire érdemes figyelni szaloncukor vásárlásakor?

A lap összeszedte a legfontosabb szempontokat, amelyeket nem árt figyelembe venni szaloncukor vásárlásánál:

  • Legyen szó bármilyen fajtáról, egy kiló termékben legalább 70 szemnek kell lennie.
  • A megnevezésben meg kell jelölni a szaloncukor fajtáját.
  • Mártott termék esetén utalnia kell a névnek arra is, mivel van bevonva,
  • töltött termék esetén pedig a töltelék típusára is.
  • A fantázianéven kívül a csomagolásnak tartalmaznia kell
  • a termék pontos megnevezését,
  • a gyártó, forgalmazó nevét és pontos címét,
  • a minőségmegőrzési időt,
  • az összetevők listáját,
  • a gyümölcstartalmat töltött termék esetén,
  • valamint az allergén anyagokat.
  • Lehetőleg olyan terméket vegyünk, amelyen magyar nyelvű tájékoztató is van,
  • kerüljük az „ízű” elnevezésű termékeket 
  • és kizárólag sértetlen csomagolású édességeket tegyünk a kosarunkba,
  • lehetőleg válasszunk valódi csokoládéból készült vagy azzal bevont terméket,
  • aki marcipános szaloncukrot venne, válasszon magas mandulatartalmút.

 

Az év szaloncukra

Idén ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amelyen a hazai szaloncukrokat gyártó cukrászdák és gyártók szaloncukrai vettek részt.

A győzteseket 157 szaloncukor közül választották, nyolc kategóriában.

Az Év Szaloncukra 2024 címet idén a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra nyerte el,

a második helyezett a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés szaloncukra lett, míg a harmadik a Sulyán Cukrászda készítménye.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NAK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.