A táplálkozás is hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához – olvasható az Agroinform cikkében.
Az ausztrál Bond University és a Griffith University kutatói szerint a betegség, valamint a húsalapú feldolgozott élelmiszerek, például a hamburgerek és a pizzák között komoly összefüggés van, továbbá a vizsgálatok során az is kiderült, hogy a demens csoport tagjai kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak – írta a lap.
Az Alzheimer-kór már fiatalkorban elkezd az agyban kifejlődni, ami a nem kellően tudatos életmódnak köszönhető
– mondta a tanulmány egyik biostatisztikus szakértője.
Számos faktor közrejátszik
A demencia kialakulásának vizsgálatakor számos tényezőt figyelembe kell venni, ilyenek az edzettség, az alvási szokások, a kapcsolódó betegségek és a genetikai tényezők, ezért ez a kutatás még nem tekinthető teljesen átfogó mértékűnek ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni az étkezési szokások és a betegség kialakulása között.
Az azonban kijelenthető, hogy az étkezési szokások hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór kialakulásához.
A nyugati világban elterjedt gyorsételek általában kevesebb tápanyagot és rostot, viszont több sót, zsírt és cukrot tartalmaznak, mint a frissen készített, növényi és állati eredetű alapanyagokból álló fogások, mindez pedig összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásának okaival.
A táplálkozási szokások hatással vannak az agy egészségére, és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri problémákhoz, valamint az elhízáshoz, és rávilágíthatnak az egészségügyi problémák közötti kölcsönhatásokra
– összegezték a kutatók.