A koronavírus-járvány pusztítólag hat a munkahelyekre is

A gazdaságvédelmi akcióterv kiemelt része a bértámogatás, az adócsökkentés és a hiteltörlesztések felfüggesztése.

Szilágyi Anna, Végh Attila
Forrás: M12020. 05. 10. 10:50
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazánkban azonosított fertőzöttek száma 3263 főre nőtt és elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg – mondta el Gál Kristóf szóvivő az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Ezzel 413 főre emelkedett az elhunytak száma, 933-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1917 fő. Jelenleg 812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 50-en vannak lélegeztetőgépen.

Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár azt mondta, a koronavírus pusztító hatással van a munkahelyekre is, de az életet fokozatosan újra kell indítani, szigorú menetrend szerint. Az elmúlt évtized bizonyította, hogy a magyar emberek tudnak és akarnak is munkából élni – hangsúlyozta az államtitkár. Összesen 163 ezer magyar fordult segítségért a kormányhoz, szeretnénk, hogy ők mielőbb munkához jussanak.

A gazdaságvédelmi akcióterv kiemelt része a bértámogatás, az adócsökkentés és a hiteltörlesztések felfüggesztése

– sorolta. Menczer Tamás arra is kitért, kidolgozták a bértámogatás rendszerét, amelyet 54 ezer dolgozó részére igényeltek már, vagyis egy hét alatt majdnem megtízszereződött a jelentkezések száma.

Budapesten és Pest megyében a legtöbb jövedelempótló, vagy kiegészítő támogatási igényt beadott polgárok száma. A vendéglátás és a szálláshely biztosítás a válság által legjobban érintett szektor.

A nehéz helyzetbe került vállalkozások 63 százaléka mikrovállalkozás, 4 százaléka a nagyvállalat, ám a támogatást igénylő munkavállalók nagy része a nagyobb cégeknél dolgozott a válság előtt.

Bértámogatást akkor lehet kérni, ha a vállalkozás nem tudja teljes munkaidőben foglalkoztatni az alkalmazottját. Kutatás fejlesztés és innovációs bértámogatásra 376 kérelem érkezett be, 5900 kutatómérnök munkahelye biztosított, Budapest, Pest megye, Hajdú-Bihar megye vezet a kérelmek benyújtásában.

Havonta legfeljebb 308 ezer forint lehet a speciális, kutatási bérkiegészítés, amire lehet még jelentkezni. A kormány célja, hogy a kutatással foglalkozó cégek folytassák a fejlesztéseket, tartsák egyben a csapatokat, erősebb, versenyképesebb lesz a hazánk a fejlesztésekkel, újításokkal.

 

Kiss Róbert, az ORFK alezredese szerint május 10-én

336 olyan polgár van házi karanténban, aki önként vállalta, hogy elektromos jeladó figyelje a mozgását.

Az elmúlt 24 órában 965 polgár került karanténba, így összesen 10 365 beteg szorul otthoni ápolásra a koronavírus miatt. Május 9-én 41 esetben szegték meg a karanténban való tartózkodás szabályait.

A Budapestre és Pest megyére érvényes kijárási korlátozások magatartási szabályait az elmúlt 24 órában 564 esetben szegték meg, 340 esetben figyelmeztették a szabályszegőt a rendőrök, 124 esetben helyszíni bírságot szabtak, ki, 99 szabálysértőt feljelentettek. Eddig 48 900 szabályszegést regisztrált a rendőrség.

A mentősök napja alkalmából Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt mondta, mindig is felkészültek voltak a rendkívüli helyzetek ellátásában.

A világjárvány idején is a lehető legrosszabb forgatókönyvre voltak felkészülve, 400 mentőautó állt szolgálatban és további negyvenet állítottak a napokban forgalomba.

Csató Gábor azt is elmondta, a vírus miatt megyénként több mentőautót állítottak szolgálatba, és összesen hat mentős fertőződött meg a vírussal. Ötven mentőautót különítettek el a koronavírusos betegek szűrésére, de részt vesznek a háziorvosok védőeszközökkel való ellátásában is. Szoros az együttműködés az egészségügy többi szereplőjével is – jegyezte meg.

A mentők eddig 15 ezer fertőzésgyanús beteget láttak el és 420 ezer kilométert tettek meg csak a járvánnyal összefüggésben.

A főigazgató köszönetet mondott a Vöröskereszt munkatársainak, az önkénteseknek és mindazoknak, akik az idén 72 éves mentőszolgálat munkáját segítették.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismét figyelmeztetett a védőtávolság betartására és a védőfelszerelések viselésére, amelyet

nemcsak a vendégeknek, hanem a vendéglátóegységek dolgozóinak is be kell tartani.

Csató Gábor újságírói kérdésre elmondta, naponta 100-150 önkéntes segíti a mentők munkáját.

Sokan használták ki a veszélyhelyzeti szabályok enyhítésével vidéki vendéglátóhelyek teraszait. Voltak szabálysértések, a rendőrség rendszeresen és folyamatosan ellenőrzi a nyitvatartási és a távolságtartásra kötelező rendelkezéseket. 147 esetben kellett intézkedni, 84 esetben elég volt a figyelmeztetés, 41 helyen helyszíni bírsággal, 22 esetben szabálysértési feljelentéssel éltek a hatóságok.

A legtöbb probléma a vendéglátóhelyekre előírt védőtávolság betartásával volt, a gyorséttermeknél fiatalok csoportosultak,

velük szemben kellett intézkedniük a rendőröknek.

A Balatonnál is megnőtt a forgalom, emiatt folyamatosak a hatósági ellenőrzések. Somogy megyében 16 esetben intézkedtek a rendőrök szabálysértések miatt a vendéglátóhelyek teraszainál, 13 esetben figyelmeztetés, egy esetben helyszíni bírság, két polgárral szemben feljelentés lett az intézkedés vége. Zala megyében jobb volt a helyzet, 4 figyelmeztetés, egy helyszíni bírság és 4 feljelentés volt a terasz ellenőrzés végeredménye, itt is a gyorséttermeknél volt a legtöbb probléma.

A rendőrség szerint a tömegközlekedési eszközök megállóiban is akadtak szabályszegők, akik nem viselték a védelmi eszközöket.

Hány mentőautó végez csak koronavírussal kapcsolatos feladatokat? – hangzott el a kérdés.

Januártól felkészültünk a veszélyhelyzetre, a járvány intenzitásához igazítva rugalmasan alakítjuk a kapacitást. Jelenleg 40-45 mentőautót vezényeltünk erre a munkára, volt amikor 60 mentőegység dolgozott csak koronavírusos betegekkel, a fertőzés új fázisában már csökkenteni lehetett ezt a számot – mondta Dr. Csató Gábor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.