Augusztus 8-ig lehet pótfelvételizni

Jövő hét végéig jelentkezhetnek egyetemre és főiskolára azok a fiatalok, akik rossz hírt kaptak a felsőoktatási felvételi eredmények múlt heti kihirdetésekor. A második körben már csak egyetlen képzést lehet megjelölni, de ismét lesznek ingyenes helyek, többek közt a legnépszerűbb gazdasági területen.

Csókás Adrienn
2021. 07. 30. 6:40
null
Pont határ buli 20210722 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE

Jövő hét végéig jelentkezhetnek egyetemre és főiskolára azok a fiatalok, akik rossz hírt kaptak a felsőoktatási felvételi eredmények múlt heti kihirdetésekor. A második körben már csak egyetlen képzést lehet megjelölni, de ismét lesznek ingyenes helyek, többek közt a legnépszerűbb gazdasági területen.

Augusztus 8-án éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre – közölte az Innová­ciós és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás hozzátette, a pótfelvételin azok próbálhatnak bejutni az egyetemekre, akiket az általános eljárásban egyetlen képzésre sem vettek fel vagy idén nem is jelentkeztek sehová.

A jelentkezők kétharmadát már az első körben felvették
Fotó Bach Máté Magyar Nemzet

A pótfelvételi eljárás során kizárólag egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni. Ahogy az minden évben lenni szokott, a második körben a legtöbb egyetem már csak önköltséges szakokat hirdet meg, de mindig van néhány kivétel.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) pél­dául már a ponthatárok napján jelezte, hogy a mostani pótfelvételi eljárásban az alapképzési szakok nagy részén hirdetnek majd olyan helyeket, amelyekért nem kell fizetni. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) többek közt kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel, valamint turizmus-vendéglátás szakokat kínál ingyenes formában, és külön jó hír, hogy nemcsak a magyar, de az angol nyelvű képzéseken is pályázható ösztöndíjas hely.

Minden évben kínál ingyenes férőhelyeket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) is, most például államtudományi, katasztrófavédelmi, építőmérnöki, illetve rendészeti-igazgatási szakokra várják a gólyákat.

A jelentkezés során előfordulhat, hogy a választott képzésre alkalmassági, gyakorlati vagy felvételi vizsgát írnak elő az egyetemek, erről az elektronikusan elérhető felvételi tájékoztatóból kell informálódni, mivel az idő rövidsége ­miatt külön behívó levelet általában nem küldenek a vizsgákra.

A ponthatárokat várhatóan augusztus 27-én hirdetik ki, és a jelentkezésnél mindenkinek érdemes figyelembe vennie, hogy egyetlen szakon sem lehet alacsonyabb a pótfelvételi ponthatár annál, mint amit a július 22-i, első ponthúzáskor megállapítottak. Akik sikerrel járnak, augusztus 31-ig kapják meg levélben a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat.

Amint azt néhány napja megírtuk, a rendes felvételi eljárásban csaknem 102 ezer fiatal szeretett volna bekerülni a felsőoktatásba, a tavalyinál 11 százalékkal többen mérették meg magukat. A jelentkezők háromnegyedét már az első körben fel is vették valamilyen képzésre, összesen 75 748 leendő elsőéves köszöntheti az új tanévet, több mint nyolcvan százalékuk államilag finanszírozott képzésen tanulhat. Hozzájuk csatlakozhatnak hamarosan a pótfelvételin bekerülő hallgatók.

Schanda Tamás értékelése szerint a jelentkezési adatokból egyébként jól látszik, hogy a magyar fiatalok nem dőltek be a baloldali propagandának, ugyanis a jelentkezők kétharmada olyan intézményt választott, amely a modellváltásnak köszönhetően már megújult struktúrában működik. Mint emlékezetes, eddig 21 egyetem fenntartói jogait adta át az állam közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak, annak érdekében, hogy az intézmények autonómiája növekedjen a gazdálkodásban, a szervezeti működésben, a bérrendszerben és a közbeszerzésben is.

Az ITM ugyanakkor azt is közölte, hogy a felsőoktatásból kimaradóknak javasolt fontolóra venniük a szakmatanulás lehetőségeit is. A megújult szakképzés ugyanis vonzó kínálattal várja a fiatalokat, a vállalkozásokkal és az egyetemekkel szorosan együttműködő intézmények megbízható elhelyezkedési lehetőségekhez és tisztességes bérekhez segítik tanulóikat. Hozzátették: a képzés során ösztöndíj, a szakképzettség megszerzését követően pedig pályakezdési juttatás jár minden első szakmát tanulónak. A duális képzések résztvevői vállalati környezetben sajátíthatnak el naprakész, piacképes tudást, és már tanulóidejük alatt munkabért kapnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.