Bár a közhiedelemmel ellentétben az a korábbi évtizedekben sem volt igaz, hogy a diónak nincs károsítója, hiszen mindig is megvoltak a kártevői, illetve kórokozói, de az utóbbi években a helyzet valóban nagyon sokat romlott. Egyre többen panaszkodnak arra, hogy védekezés nélkül mind kevesebb az esély arra, hogy őszre megmentsék a diótermést, ami egyre nagyobb arányban esik a károsítók áldozatául. Ezért a Szent István Egyetem Georgikon Campusának szakembereihez fordultunk, hogy megtudjuk, mitől változott a helyzet, miért veszik oda mindinkább ez a közkedvelt gyümölcs, és mi állítja egyre nagyobb kihívás elé a termesztőket. A keszthelyi intézmény növényvédelmi intézetének munkatársai – Kadlicskó Sándor nyugalmazott egyetemi docens, Keresztes Balázs egyetemi adjunktus és Pintér Csaba nyugalmazott egyetemi adjunktus – e területen komoly szaktekintélynek számítanak, mindhárman régóta oktatnak többek között a dió kórokozóiról és kártevőiről is. Emellett a 2000-es évek eleje óta kapcsolatban állnak Közép-Európa egyik legnagyobb, Lengyeltótiban működő diótermesztő és -feldolgozó cégével.
A lavinaveszéllyel dacolva folytatják a Szlovéniában eltűnt magyar túrázó mentését
A hegyimentők abban bíznak, hogy ezúttal sikerrel járnak.