Bár a közhiedelemmel ellentétben az a korábbi évtizedekben sem volt igaz, hogy a diónak nincs károsítója, hiszen mindig is megvoltak a kártevői, illetve kórokozói, de az utóbbi években a helyzet valóban nagyon sokat romlott. Egyre többen panaszkodnak arra, hogy védekezés nélkül mind kevesebb az esély arra, hogy őszre megmentsék a diótermést, ami egyre nagyobb arányban esik a károsítók áldozatául. Ezért a Szent István Egyetem Georgikon Campusának szakembereihez fordultunk, hogy megtudjuk, mitől változott a helyzet, miért veszik oda mindinkább ez a közkedvelt gyümölcs, és mi állítja egyre nagyobb kihívás elé a termesztőket. A keszthelyi intézmény növényvédelmi intézetének munkatársai – Kadlicskó Sándor nyugalmazott egyetemi docens, Keresztes Balázs egyetemi adjunktus és Pintér Csaba nyugalmazott egyetemi adjunktus – e területen komoly szaktekintélynek számítanak, mindhárman régóta oktatnak többek között a dió kórokozóiról és kártevőiről is. Emellett a 2000-es évek eleje óta kapcsolatban állnak Közép-Európa egyik legnagyobb, Lengyeltótiban működő diótermesztő és -feldolgozó cégével.
A vállalkozásnak több mint kétszáz hektár összefüggő dióültetvénye van, ahol nagyon sok fajta megtalálható.
– Miután a cég felkért minket, 2017-ben volt szerencsénk májustól októberig, összesen hat alkalommal növényvédelmi jellegű felméréseket végezni a területen. A felkérés nem volt véletlen, mert már abban az évben is azt tapasztaltuk, hogy egyre jobban romlik a helyzet, mind nagyobb károk érik a diófaültetvényeket, amelynek sok oka van, a probléma pedig összetett – mondta lapunknak Keresztes Balázs.
A vírus ellen nincs védelem
Arról már Kadlicskó Sándor beszélt, hogy a diónak is számos károsítója van, ezek közül talán gazdaságilag hangsúlyosabbak a kórokozók, kiemelten a baktériumos és gombás megbetegedések és a nemrég megjelent inváziós kártevő, a dióburok-fúrólégy. – A jelentősebb kórokozók közül meg kell említeni egy vírust. Ez a dió gyűrűsfoltossága néven ismert, de károsítja a cseresznyét is.
Ez a kórokozó nem új, de jelentősége elég nagy, mivel nemcsak terméskiesést okozhat, hanem megjelenését követően – a cseresznyével ellentétben – a diófa fokozatosan elpusztul.
Védekezésképpen nemigen tehetünk mást, mint hogy az ültetvény érdekében eltávolítjuk a fertőzött fát – emelte ki.