Gyurcsány Ferenc európai háborúval fenyegetőzik

Egy újabb háború lehetőségét emlegette Gyurcsány Ferenc abban az esetben, ha az Európai Egyesült Államok helyett a nemzetek Európája hívei erősödnek meg. A DK EP-kampánynyitóján az is elhangzott, hogy olyan Euró­páról álmodnak, ahol mindenki jólétben él és amelyik Orbán Viktortól is meg tud védeni.

Bákonyi Ádám
2019. 04. 15. 5:50
null
Hátul a sorban. A volt miniszterelnöknél a jelek szerint már a felesége is fontosabb a párt hierarchiájában Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Demokratikus Koalíció egységes és kiszámítható párt, amely a megalakulása óta egyetlen jelentős politikai fordulatot sem tett, és nem cikcakkokban próbálta megközelíteni a jövőt – így különböztette meg magukat a többi ellenzéki párttól Gyurcsány Ferenc a DK EP-kampánynyitóján. A volt miniszterelnök a Budapest Kongresszusi Központban hívei előtt hangoztatta, hogy soha, egyetlen percig nem alkudtak meg a Fidesszel, sem politikai, sem üzleti ügyben. „Nem kell taktikázni, nyugodtan lehet nemet nyomni az igazságtalan családvédelmi akciótervre, nem kell tartózkodni” – szúrt oda ellenzéki riválisainak.

Gyurcsány leszögezte, hogy a DK az Európai Egyesült Államokban hisz, ami által a közös sikerek aktív partnerei és nyertesei leszünk, ellenben ha a nemzetek Európája hívei erősödnek meg, és a történelmi bitangok tovább feszítik a húrt, az egy újabb európai háborúhoz vezethet. Szerinte ha a demokrácia nem képes jobb, nyugodtabb és kiszámíthatóbb életet biztosítani, akkor a többség elfordul tőle és jönnek a történelem farkasai, a történelem gazemberei, mint Orbán Viktor, Marine Le Pen és Matteo Salvini, akik megtanítanak félni és gyűlölni. A DK elnöke az előttük álló kampányról úgy fogalmazott: meg kell próbálniuk a lehetetlent, mivel egy erkölcstelen monstrummal, nehéz fegyverzettel felszerelkezett hatalommal állnak szemben, de előbb-utóbb célhoz fognak érni.

Hátul a sorban. A volt miniszterelnöknél a jelek szerint már a felesége is fontosabb a párt hierarchiájában
Fotó: Havran Zoltán

Gyurcsányéhoz hasonló ováció fogadta feleségét, aki – szavai szerint – olyan Európáról álmodik, ahol mindenki jólétben él, ahol nincsenek másodrendű állampolgárok, amely képes megvédeni a polgárait a külső veszélyektől, de attól is, ha a saját kormányuk diktatúrát épít, mert Európa minket Orbán Viktortól is meg tud védeni. – Ezt az álmot az Európai Egyesült Államok tudja megvalósítani – jelentette ki a DK EP-listavezetője.

Megismételte, hogy be kell vezetni az európai minimálnyugdíjat, az európai minimálbért, az európai családi pótlékot és a mindenkinek járó európai minimumellátást. Ezeket a járandóságokat pedig a multinacionális cégekre kivetett adókból lehetne finanszírozni. A listavezető szerint Orbán Viktor megtéveszti az embereket, amikor amellett érvel, hogy az ország egyedül is erős lehet.

Az ellenzéki párt nem hisz abban, hogy Magyarország egyedül is erős lehet
Fotó: Havran Zoltán

– Egyedül fogjuk megállítani a multicégeket? Orbán egyedül fogja megoldani a technológiai forradalom kérdéseit? A nemzetközi terrorizmust, a népvándorlás problémáit? Hogyan? – tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta: sehogy. Szerinte ha Orbán Viktor politikája érvényesül, akkor a magyaroknak nem lesz beleszólásuk abba, milyen legyen az új világ, csak „a kispadon fogunk ücsörögni és pislogunk”. – Nem a bezárkózó ország az erős és szuverén, hanem az, amelyik részesévé tud válni egy erős Európának. Ha ennek az akadálya Orbán Viktor, akkor ezt az akadályt távolítsuk el – jelentette ki.

Felszólalt a trágár beszédéről elhíresült diáklány, Nagy Blanka is, aki arra kérte a hallgatóságot, minden esetben álljanak fel és mondják el, ha igazságtalanság éri őket. Beszédet nem mondott, de vastapssal ünnepelték a mintegy hatmilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabát, akit Gyurcsány úgy méltatott, hogy „ez a fiú egy dolgot biztosan megmutatott a börtön árnyékában: hogy lehet tisztességesen viselkedni, lehet ellenállni, a szabadságot is kockáztatni”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.