Megvédi a kormány a magyarok munkahelyeit

A balliberálisok helyett nem segéllyel, hanem munkával segítjük a gazdaságot – mondta Schanda Tamás.

Szilágyi Anna, Végh Attila
Forrás: M12020. 04. 28. 10:50
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány álláspontja egyértelmű: a magyar emberek munkahelyét meg kell védeni, ez a gazdasági akcióterv egyik kiemelt eleme is – mondta el Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A balliberális kormányokkal ellentétben nem segélyezéssel, hanem bértámogatással segítjük az állampolgárokat, és nem megszorítjuk a cégeket, hanem támogatjuk őket

– fogalmazott a miniszterhelyettes. A bértámogatási program keretében

a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, a munkavállaló pedig munkát végez és rendelkezésre áll.

Az állam a kieső munkavégzés miatt kiesett bért pótolja, legfeljebb három hónapig. Az erről szóló kérelmeket digitálisan kell benyújtani – mondta. Ez a támogatás több százezer családnak segít, és cégek tömegének biztosítja a túlélést.

Aki a járvány okozta válság miatt elveszíti a munkahelyét, az legkésőbb három hónap múlva újra dolgozni tud,

ebben segíti az állam a cégeket – összegezte Schanda Tamás.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: 2649 fertőzött beteg van ma Magyarországon. 291 főre emelkedett az elhunytak száma, 516-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Hétfőn 80 levelet küldtünk azoknak, akiket súlyos tünetekkel teszteltünk korábban, s most alkalmassá válhattak arra, hogy egészséges ellenanyag termelődött a szervezetükben, ezzel segíthetik a gyógyulást – mondta a tisztifőorvos. Hozzátette: 976 beteget ápolnak kórházban, 49 beteg pedig lélegeztetőgépen van és 67172 mintavétel történt.

A járványgörbét elemezve egyenletes a növekedés, nincs jelentős emelkedés,

bízunk abban, hogy elérjük az egyensúlyi helyzetet, nem emelkedik jelentősen a fertőzöttek száma

– tájékoztatott Müller Cecília. Figyelni kell a zárt közösségekre, szociális intézményekre, kórházakra, melyeken belül a terjedést meg kell akadályozni! A területi terjedés Budapesten a legnagyobb, a többi megyében a zárt közösségek okozzák a problémát, itt kell a legnagyobb értékű beavatkozást eszközölni.

Müller Cecília elmondta,

hazánkban is vannak kutatások azzal kapcsoltban, hogy milyen a lakosság átfertőzöttsége, hogy ezzel készüljünk, ha lesz a vírusnak második hulláma. Ha lesz védőoltás, akkor lényegesen könnyebb helyzetbe kerülünk,

hiszen azzal kialakítható a nyájimmunitás, és kiküszöbölhetők a súlyos szövődmények – hangsúlyozta.

Lakatos Tibor rendőrezredes azt mondta, közel

száz helyszínre szállítanak védőfelszerelést országszerte kórházakba, a mentőkhöz, a vérellátókhoz és a rendőrökhöz: összesen 6,5 millió védőeszközt szállít ki

az Operatív Törzs.

A Magyar Közlönyben már megjelent a kormányrendelet, amely szerint a polgármesterek, akik szünetet rendeltek az óvodákban és bölcsődékben, ügyeletet kell biztosítaniuk, ahol egyszerre öt gyermeket lehet elhelyezni – ismertette.

Az elmúlt 24 órában három rémhírterjesztés miatt indult eljárás, a Nemzeti Nyomozóiroda vádemelést is tett.

Kérdésre válaszolva, mely szerint sok embert látni az utcán orvosi maszkban, Müller Cecília elmondta, hogy az az egészségügyi személyzet részére lett kialakítva. Egyszer használatos eszközök ezek, amelyek a semminél jobbak, de levétel után ki kell őket dobni – mondta a tisztifőorvos. Kiemelte:

az utcára textil maszk ajánlott, ami fertőtlenítő mosás után újra felhasználható.

Müller Cecília hangsúlyozta: látogatási tilalom és felvételi zárlat eddig is volt az idősotthonokban, hogy senki ne vihesse be a vírust. Most az intézményeken belül kell megakadályozni a járvány terjedését, tehát belül is használni kell a védőeszközöket, meg kell oldani az elkülönítést, a kontrollt. Erre van egy eljárási rend, ami részletesen tartalmazza ezeket a megoldásokat, fertőtlenítési előírásokat.

Közveszély-fenyegetéssel kapcsolatban 25 eljárást indított a rendőrség, rémhírterjesztéssel kapcsolatban pedig összesen 77 esetben

– mondta kérdésre válaszolva Lakatos Tibor.

Müller Cecília kérdésre válaszolva ezt mondta: ha egy kismama arra gyanakszik, hogy fertőzött a koronavírussal, akkor értesítse háziorvosát. A mai tudásunk szerint rendkívül ritka az, hogy egy várandós kismama átadja a fertőzést a magzatnak – emelte ki. Születést követően viszont minden lehetséges módon védeni kell a csecsemőt, de

a WHO egy koronavírus-pozitív édesanyánál is javasolja a szoptatást, maszk viselésével, hiszen magával az anyatejjel nem adható át a vírus.

Az apás szülésre a legtöbb kórházban továbbra is van lehetőség, ilyenkor rendkívül szigorú szabályokat kell betartani, például teljes védőöltöztet kell kapnia az apának, hogy bent lehessen az eseményen – ismertette a tisztifőorvos.

Müller Cecília szerint

a maszkot a fertőzést meggátoló módon kell viselni, aki úgy dönt, felveszi, annak tűrnie kell ennek kellemetlenségét is.

Valóban zavaró lehet, de aki

húzkodja, hozzáér, többet árt a maszk használatával mintha fel sem venné. Helyesen kell viselni, orrot-szájat takarva! Nem szabad puszta kézzel megérinteni,

mert elveszti a sterilitását és a kézre mehet a szennyeződés. Az egyszer használatos maszkokat zacskóban kell kidobni, mert veszélyes hulladéknak minősül.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.