Ismét vádlott a börtönben ülő rendőr tábornok

Korrupciós bűncselekménnyel vádolta meg ma a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség Ármós Sándor volt belügyi csúcsvezetőt, volt megyei rendőrfőkapitányt, dandártábornokot. Befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat ellene a Fővárosi Törvényszéken. Ármós jelenleg jogerős büntetését tölti.

2021. 04. 29. 16:42
null
Több millió forint kenőpénz átvétele a tábornok elleni vád Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét vádlott lett Ármós Sándor rendőr dandártábornok, volt belügyi csúcsvezető, egykori megyei rendőrfőkapitány. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken ellene, írta meg elsőként a PestiSrácok.hu. A volt Pest megyei főkapitány jelenleg jogerős büntetését tölti, mivel egy korábbi ügyben négy év szabadságvesztést szabott ki rá jogerősen a bíróság, szintén korrupciós bűncselekmény miatt.

Ármós Sándor börtönben ül, ám ismét korrupciós bűncselekménnyel vádolták meg és négy év börtön kiszabását indítványozzák, ha beismeri tettét
Fotó: MN-archív

A Központi nyomozó Főügyészség mai közleménye név nélkül ír a tábornoknak tulajdonított újabb bűncselekményről. Azt írják:

„a vádirat lényege szerint egy 44 éves férfi 2019 júliusában azzal kereste meg korábbi szomszédját [ő Ármós Sándor] – akiről tudta, hogy korábban a rendőrségen vezető beosztást látott el –, hogy a kapcsolatai révén segítse egy találmányát bemutatni a Belügyminisztériumban. A volt rendőr arról számolt be a férfinak, hogy Nigériában élő elhunyt rokona kétmillió dollárt hagyott rá, azonban az örökség megszerzése érdekében az ügyben eljáró külföldi ügyvédnek utalandó nagyobb összegű pénzzel nem rendelkezik.”

Súlyos büntetés vár rá

A vádirat szerint a vádlottak megegyeztek abban, hogy a volt rendőr – felhasználva korábbi kapcsolatait – elintézi, hogy társa a birtokában lévő technológiát bemutathassa a minisztériumban, továbbá az ellene folyamatban lévő büntetőeljárások megszüntetéssel záruljanak, illetve a korábban kiszabott pénzbüntetés fennmaradó részének megfizetésére pedig halasztást kapjon.

A közlemény így folytatódik:

„A férfi a közbenjárás ellentételezéseként vállalta – tudva azt, hogy a büntetőeljárások alaptalan megszüntetése és a halasztás indokolatlan engedélyezése körében eljáró hivatalos személyek a hivatali kötelességüket megszegik –, hogy az örökösödési ügylethez szükséges pénzt megszerzi, majd két és fél millió forintot bocsátott a volt rendőr rendelkezésére.

A volt rendőr megtévesztve társát valótlanul arról tájékoztatta, hogy az ügyek eredményes elintézése érdekében közbenjárt, azonban valójában e körben semmilyen intézkedést nem tett, hivatalos személyt nem keresett meg.”

A nyomozó ügyészség a vádiratában azt indítványozta, hogy amennyiben a volt rendőr az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri,

a bíróság ítélje négy év szabadságvesztésre, ötszázezer forint pénzbüntetésre, négy év közügyektől eltiltásra, valamint rendeljen el vele szemben két és fél millió forint erejéig vagyonelkobzást.

A volt rendőr hivatásos szolgálati jogviszonya már korábban megszűnt, jelenleg – a szintén korrupciós bűncselekmény miatt kiszabott – szabadságvesztés büntetését tölti. Szabadlábon védekező társa szintén büntetett, jelenleg kilenc büntetőeljárás van ellene folyamatban és e bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

Korábban már elítélték

Ármósról legutóbb tavaly március 16-án írtunk azzal, hogy fogházba megy, miután

jogerősen négy év fogházra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla; a volt megyei rendőrfőkapitány húszmillió forintos korrupciós ügyben került a vádlottak padjára.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) jelzésére több mint hétmillió forint értékű valutában kifizetett kenőpénz átvétele közben érték tetten a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai még 2016-ban – írta meg elsőként a Magyar Idők. Ármós és öt társa ellen a főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt emel vádat 2017 nyarán.

A volt Pest megyei rendőrkapitány azt állította egy cég képviselőjének, hogy ő fog előkészíteni egy állami támogatásról rendelkező határozatot. Az eredményes ügyintézés érdekében 24 millió forintot kért azért, hogy a dokumentumot olyan személynek továbbítsa, akinek „ráhatása van az ügyre”. Az ügyészség szerint a másik fél ezt, valamint a később tízmillió forintra csökkentett ajánlatot először visszautasította, ám végül egy ismerősén keresztül mégis eljuttatta a kért összeget a tábornoknak. A volt főrendőrt azzal is megvádolta a KNYF, hogy kérésre több embernek is megígérte: egy külföldi ismerőse révén utánanéz annak, hogy egyikük ellen adott országban kiadtak-e körözést. Valótlanul azt állította, hogy az illetőt körözik, de hétmillió forintért elintézi, hogy ennek ellenére zavartalanul beléphessen az adott ország területére.

Ki is Ármós Sándor?

Ármós Sándor hivatásos szolgálati viszonyát 2017 április 30-ával szüntette meg Áder János köztársasági elnök, miután a tábornok méltatlanná vált a belügyi szolgálatra, majd első fokon még hat év fogházat kapott. A dandártábornok 2011-től lebukásáig a Belügyminisztérium állományában, a közfoglalkoztatási helyettes államtitkárságon szolgált. Előtte 2007-től Pest megyei, korábban Nógrád megyei rendőrfőkapitány volt. A Pest megyei rendőrség éléről 2011-ben váltották le, miután főkapitányi körlevélben hívta fel az állomány figyelmét arra, a rendőrség több száz millió forintos adóssága miatt megszorító intézkedésekre, így például a túlórák kifizetésének megvonására van szükség. Az ORFK átvilágította a főkapitányságot, és megállapította: hibás adatokból levont téves következtetéseken alapult a körlevél, amit visszavonattak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.