Karácsony titkolózni próbál, de pert vesztett

Egy friss bírósági ítélet szerint nyilvánosságra kell hozniuk Karácsony Gergelyéknek a titkosított zuglói kintlevőségeik adatait, azaz közérdekű adatnak minősül, hogy ki mennyivel és mióta tartozik a kerületnek. Karácsony (ön)leleplező hangfelvétele mellett Zugló pénzügyi helyzete sem elhanyagolható, a kampány finiséhez érkezve ugyanis Karácsony igyekezett promotálni elhanyagolt kerületét, hogy bizonyítsa az embereknek, milyen jó munkát végzett öt éven át.

Forrás: pestisracok.hu2019. 10. 01. 14:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony legutóbb Facebook oldalán posztolta ki, hogy a korábbi fideszes polgármester alatt mínuszban volt a kerület, az ő vezetése alatt pedig több mint egymilliárd forintos pluszt könyvelhetnek el.

A kerület pénzügyeit érintő kérdésről Kovács Balázst, a zuglói önkormányzat fideszes képviselőjét kérdezte a pestisracok.hu telefonon, aki bíróságon támadta meg, hogy Karácsonyék titkosították a kerület kifizetetlen számláit, valamint Zugló kintlevőségeibe sem nyerhetett belelátást. A bíróság első fokon a fideszes politikusnak adott igazat a kintlevőségek ügyében, Karácsonyéknak teríteniük kell a lapjaikat 15 napon belül.

A zuglói polgármester önhitten kérkedik azzal, hogy az ő regnálása alatt prosperál a kerület, bezzeg amikor a Fidesz kezében volt a kormánypálca…

A Facebook-oldalán kiposztolt összevetés azonban nem állja meg a helyét.

Ezt Rozgonyi Zoltán, Zugló fideszes alpolgármestere és polgármesterjelöltje sem hagyta szó nélkül, aki Karácsony posztjához fűzött kommentárt:

„Ezzel szemben az igazság az, hogy Karácsony Gergely több, mint 2 milliárdos többlettel vehette át az Önkormányzat vezetését! A korábbi baloldali városvezetések által felhalmozott csaknem 8 milliárdos adósságot az Orbán kormány fizette ki, így adósság sem volt. Akkoriban az önkormányzatnak 800 milliós tartalék folyószámlahitel lehetősége volt, ezt Karácsony emeltette fel 2 milliárdra!

A baloldal mindig minden pénzt elkölt különösebb látható eredmény nélkül, míg a “jobboldalnak”, vagyis a polgári erőknek kell rendbe tenni a költségvetést és megteremteni a fejlesztések forrásait...

TITKOSÍTOTT KIFIZETETLEN SZÁMLÁK ÉS ELTITKOLT KINTLEVŐSÉGEK ZUGLÓBAN

Rozgonyi Zoltán egy zuglói lakossági fórumon “kritikus állapotúnak” nevezte a kerület költségvetését, a legfontosabb feladat pedig a politikus szerint ennek a rendbetétele. A Fidesz polgármesterjelöltje hozzátette azt is, hogy Karácsony Gergely az elmúlt öt évben 2 milliárd forintos pluszból 2 milliárdos mínuszba fordította a kerületi büdzsét.

Kovács Balázs, a Fidesz zuglói önkormányzati képviselője korábban közérdekű adatigénylés keretében kérte ki az önkormányzat folyószámla egyenlegét. Ezek alapján szeptember 6-án 50 millió forint volt az önkormányzat számláján, ebből lett most 1.3 milliárd forint hirtelen. Karácsony rendkívül elégedett az eredménnyel, de vélhetően most folyt be a telekadó és a gépjárműadó is, mely tőkeinjekcióként segítette a XIV. kerület büdzséjét – írja a pestisracok.hu.

A kép azonban még így is igencsak zavaros, hiszen egyrészt a kifizetetlen számlákat Karácsony titkosította, másrészt azt sem engedték nyilvánosságra hozni, hogy ki és mióta tartozik a kerületnek. Mivel Kovács nem kapott semmilyen tájékoztatást a kerület vezetésétől és a jegyzőtől, ezért mindkét ügyben bírósághoz fordult. A bíróság az egyik keresetben első fokon már ítéletet is hozott, ebben pedig neki adott igazat, így a zuglói polgármester kénytelen bemutatni 15 napon belül, hogy kik és mennyivel tartoznak az önkormányzatnak. Eddig Karácsonyék a cégek, és a magánszemélyek tartozási listáját sem akarták kiadni, most első fokon erre kötelezte őket a bíróság.

Ha nem lenne mit titkolni, akkor miért titkosítják a kifizetetlen számlákat és a kintlevőségek adatait? – teszi fel a kérdést Kovács Balázs teljes joggal. A politikus kifejtette, hogy Zugló ingatlaneladásból közel 3 milliárd forintos bevétellel számolt, azonban csak a töredéke, mintegy 300 millió forint folyt be, itt tehát több mint 2.5 milliárd forintos hiány keletkezett. Ezen kívül 1.5 milliárd forint kintlevősége is van a kerületnek, melyet nem tudott behajtani.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.