Már több gyógyszert is bevetettek a vírus ellen

Amerikában már hatósági jóváhagyással használják a koronavírusos betegeknél a hidroxi-klorokin-szulfát nevű hatóanyagot, amelyből Magyarország állítja elő az egyik legnagyobb mennyiséget a világon. A már forgalomban lévő gyógyszerek közül számosat tesztelnek az Egyesült Államokban, az egyik legígéretesebbnek a Rosuvastatin nevű koleszterincsökkentő tűnik.

2020. 04. 03. 6:24
The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Berlin
Nem a pozitív tesztek aránya, hanem a halálozási ráta a fontos. Fotó: Axel Schmidt Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban bevetik a hidroxi-klorokin-szulfátot a koronavírusos fertőzéssel kórházban fekvő páciensek kezelésére, miután az ottani élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) a napokban jóváhagyta az eredetileg egyebek mellett malária kezelésére használt gyógyszer használatát. Harmincmillió adagot már le is szállítottak belőle – olvasható az amerikai egészségügyi és szociális minisztérium honlapján. Ennek a gyógyszerhatóanyagnak Magyarország az egyik legnagyobb exportőre a világon, ám a kormány egy hete megtiltotta kivitelét az országból, hogy szükség esetén rendelkezésre álljon.

Bár a klinikai vizsgálatok még nem támasztják alá a hidroxi-klorokin-szulfát hatékonyságát a SARS-CoV-2 ellen, az amerikai egészségügyi tárca szerint használatának mellékhatásai kisebbek, mint az elvárt haszon. A Novartis gyógyszergyár vezérigazgatója, Vasant Narasimhan a múlt hét végén a svájci Sonntags Zeitungnak nyilatkozva a koronavírus ellen bevethető legígéretesebb szernek nevezte az orvosságot. Nemcsak az állatkísérletek, hanem az első klinikai vizsgálatok eredményei alapján is úgy tűnik, hogy a hidroxi-klorokin-szulfát elpusztítja a koronavírust, amelyet egyébként a lupus nevű autoimmun betegség, valamint a köszvény gyógyítására is alkalmaznak. Mint ismert, egy nagy visszhangot keltő francia tanulmány szerint a szerrel kezelt negyven koronavírusos beteg több mint felénél jelentős javulás állt be, s a várhatónál jóval hamarabb, mindössze 3–6 nap alatt kitisztultak a légútjaik.

Gőzerővel folynak a tesztelések és a kísérletek
Fotó: REUTERS/Axel Schmidt

Az Utsouthwestern.edu nevű amerikai orvosi szakportál több, az USA-ban már forgalomban lévő gyógyszert is említ, amelyek az eddigi vizsgálatok alapján használhatónak tűnnek a SARS-CoV-2 ellen. A Darunavir, a Nelfinavir és a Saquinavir nevű antivirális szerek mellett a kutatók fókuszában van a Moexipril nevű vérnyomáscsökkentő, valamint a Daunorubicin és a Mitoxantrone nevű orvosság, amelyeket kemoterápiás kezelések során alkalmaznak. A listán szerepel a fájdalom- és lázcsillapító hatású Metomizol, valamint egy második generációs antihisztamin, a Bepotastine is. A Rosuvastatin nevű koleszterincsökkentő gyógyszert az egyik legígéretesebbnek nevezték.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó magyar gyógyszerkutató szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a folyamatosan végzett vizsgálatok és a használat során szerzett tapasztalatok fényé­ben a lista változhat, így például a WHO is már csak az enyhébb koronavírusos esetek kezelésére ajánlja azt a két, HIV-AIDS elleni szert, amelyet néhány hete még a leghatékonyabb gyógyszernek tartottak. Egyikük emlékeztetett: több példa volt már arra, hogy egy gyógyszer a mellékhatásának gondolt tulajdonsága révén vált egy adott probléma kezelésének leghatékonyabb medicinájává, egyebek mellett a Viagra is.

Oltóanyagok tesztelésen

Elkezdték két, Covid-19 elleni oltóanyag klinikai tesztelésének első fázisát Ausztráliában – jelentette be tegnap az ausztrál kormány tudományos ügynöksége. Az Oxfordi Egyetem és az amerikai Inovio Pharmaceutical gyógyszergyártó által készített vakcinák állatokon történő tesztelését a WHO hagyta jóvá. A jelenleg vizsgált két lehetséges oltóanyag közül az egyikkel április végén vagy május elején már elkezdődhet az embereken történő tesztelés is. Izraelben szintén elkezdték egy Covid-19-vakcina prototípusának tesztelését rágcsálókon, egy biokémiai védelmi laboratóriumban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.