Müller Cecília: Hamarosan megkezdődhet a 89 év felettiek oltása

– Elképzelhetetlen, hogy az oltópontokon kiöntsék a fel nem használt vakcinákat – szögezte le az országos tiszti főorvos.

Veres László István
2021. 01. 20. 14:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mutáns vírusok közösségi terjedése Magyarországon nagy számban még nem fellelhető: az előző 24 órában újabb 976 magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 354 252 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95, többségében idős, krónikus beteg, így 11 615-re emelkedett a járvány áldozatainak száma – közölte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos, aki azt is elmondta, hogy jelenleg 4218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en szorulnak gépi lélegeztetésre. – Ez szintén csökkenő tendenciát mutat – jelezte, hozzátéve: folyamatosan nő a gyógyultak száma is, ez jelenleg 233 232 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 109 405-re csökkent.

– Az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat gyakorlatilag már felhasználtuk, eddig 130 318 fő kapott oltást, 2939-en pedig a második oltásukat is megkapták.

Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett tízezer, idősotthonban lakó és dolgozó oltása is megtörtént – ismertette a szakember. Beszámolt arról is, hogy

ma megérkezett hazánkba a Pfizer–BioNTech-szérum újabb, immár ötödik szállítmánya, amely 35 685 ember beoltására elegendő mennyiséget tartalmaz.

Müller Cecília kitért rá, hogy az oltások beadásának csak a hazánkba érkező vakcinák száma szab határt, ezért azt reméli, hogy minél több oltóanyagtípus kap engedélyt a felhasználásra. – Egyre többen igénylik az oltást, már 1 millió 755 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra a Vakcinainfo.gov.hu honlapon, illetve postai úton – közölte, majd ismételten arra kérte az egészségügyben dolgozókat, hogy – ha még nem tették meg – jelentkezzenek a védőoltásra. Megismételte, hogy Magyarország 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le több gyártó termékére az unióban, de a beszerzés folyamata akadozik. – Sokkal többet tudnánk oltani, ha az EU-ból megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezne hazánkba, ezért a kormány az uniós vakcinabeszerzés mellett más forrásokat is kutat – jelezte.

A tiszti főorvos tudatta, hogy folytatódik az idősotthonokban élők és dolgozók oltása, a közeljövőben pedig elkezdik azoknak a 89 év felettieknek az oltását is, akik nem bentlakásos intézményben élnek.

Jelezte, hogy közülük már tízezren regisztráltak a vakcinára, és arra kérte a családtagokat, hogy segítsék a szépkorúakat a jelentkezésben.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília leszögezte:

olyan eset nem fordulhat elő, hogy az oltópontokon kiöntenék a fel nem használt oltóanyagot. Hangsúlyozta, éppen azért kell előzetesen egyeztetett időpontban menni az oltásra, hogy pontosan ki lehessen számolni az adott napra szükséges vakcinamennyiséget.

– Az oltóhelyeken minden nap némi tartalékkal hívnak be oltakozni kívánókat azért, hogy ha valaki mégsem jönne el, akkor helyette még aznapra valaki mást be tudjanak hívni. Az oltópontokon nagyon jól végzik a dolgukat, ott flexibilitás, átgondoltság és felelősségtudat van – húzta alá.

Gál Kristóf alezredes beszámolt róla, hogy

a rendőrök kedden 132 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így összesen 20 473-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt az ez idáig elrendelt intézkedések száma.

Tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal, illetve a csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt tegnap 320, a rendelkezés novemberi bevezetése óta pedig összesen 27 372 emberrel szemben intézkedtek. Az ORFK szóvivője elmondta, hogy a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 751 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 201 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 550 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a benntartózkodás korlátozására vonatkozó szabályokat nem tartották be. Tudatta, hogy

a hatóság tegnap egy fővárosi boltot tizennégy, egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei konditermet pedig hét napra bezárt, mert megszegték a nyitvatartásra vonatkozó szabályokat.

Gál Kristóf közlése szerint az előző napon 2213 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 20 170 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 1896-an használják a karanténszabályok betartásának ellenőrzésére kifejlesztett mobiltelefonos applikációt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.