Szimbolikus értékű győzelmet aratott Győrben a Fidesz

Csaknem ötezer szavazattal szerzett több voksot a győri időközi polgármester-választáson Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP), mint októberben Borkai Zsolt. A város kormánypárti képviselője, Simon Róbert Balázs szerint a Fidesz nagy győzelméhez hozzájárult, hogy Dézsi Csaba András jó jelölt volt, és a mozgósítást is sikeresen végezték. Az eredmény alapján hozzátette: úgy tűnik, Győrben elfogyott a balliberális oldal.

2020. 01. 28. 6:05
KUNHALMI Ágnes; Pollreisz Balázs
Az MSZP jelöltje a voksolás előtt még bizakodhatott. A megyeszékhely szavazóinak többsége nem vele képzelte el a jövőt Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a vasárnapi győri időközi polgármester-választáson, miután a kormánypártok jelöltje, Dézsi Csaba András csaknem 24 ezer szavazatot kapott, 4624 vokssal többet, mint Borkai Zsolt októberben. Az ellenzéki összefogás ugyanakkor sokat veszített tavalyhoz képest, hiszen Pollreisz Balázsra (MSZP) több mint kétezerrel szavaztak kevesebben, mint Glázer Tímeára (DK) a 2019-es önkormányzati választáson.

Azt nem lehet tudni, hogy a kétezer balliberális szavazó otthon maradt vagy Dézsi Csaba Andrásra szavazott, esetleg más jelöltet választott, de az mindenesetre beszédes, hogy a kampány utolsó hetében két ellenzéki politikus – Németh Árpád, az MSZP helyi szervezetének volt alelnöke és Bárány István önkormányzati képviselő – is kiállt a kormánypárti aspiráns mellett.

Az MSZP jelöltje a voksolás előtt még bizakodhatott. A megyeszékhely szavazóinak többsége nem vele képzelte el a jövőt
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az októberi és a vasárnapi választási eredményeket összehasonlítva szembetűnő, hogy ezúttal sokkal kevesebben voltak azok, akik nem a Fidesz-KDNP és nem is az ellenzék jelöltjét támogatták. Míg ősszel Kovács László (Civilek Győrért) és Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület) összesen 5598 voksot kapott, most a négy másik indulót mindössze 2051-en támogatták. Egyedül Balla Jenő volt az, aki októberben és most vasárnap is elindult, ő ősszel 1898 szavazatot szerzett, míg ezúttal be kellett érnie 923 vokssal.

Ami a részvételi adatokat illeti, október 13-án a győriek 44,18 százaléka, 44 989 fő szavazott, míg ezúttal több mint kétezerrel kevesebben, 42 943-an vettek részt az időközi polgármester-választáson.

Vagyis Dézsi Csaba András annak ellenére kapott 4624 vokssal többet, mint Borkai Zsolt októberben, hogy a választáson most több mint kétezerrel kevesebben járultak a szavazóurnákhoz. Érdekes továbbá az is, hogy most sokkal kevesebben (286) adtak le érvénytelen szavazatot, mint októberben (1406). Ezekből az olvasható ki, hogy ősszel több ezer olyan, a Fidesz-KDNP-vel szimpatizáló szavazó lehetett, aki nem volt hajlandó Borkai Zsoltot támogatni, de értelemszerűen nem szavazott Glázer Tímeára sem, és így ősszel a civil jelöltekre vagy érvénytelenül voksolt.

Dézsi Csaba Andrással folytatódhat a megyeszékhely felívelése
Fotó: Teknős Miklós

Simon Róbert Balázs kormánypárti országgyűlési képviselő, a Fidesz győri csoportjának elnöke a lapunknak úgy fogalmazott: a vasárnapi megméretésen mind a két oldal megpróbált mindenkit elvinni szavazni a saját táborából, azonban teljesen más volt a helyzet, mint októberben, hiszen az akkori választásra rányomta a bélyegét a Borkai-ügy. – Október 13-a után azonnal lehetett érzékelni a városban, hogy ugyan sokan leadták a szavazatukat Borkaira, de elvárták, hogy távozzon a Fideszből és lemondjon a polgármesterségről.

Akkor Borkait csak azért támogatták, hogy a város kormánypárti irányítás alatt maradjon, amit most vasárnap sikerült is biztosítani. A jó eredményhez hozzájárult a mozgósítás, illetve az, hogy Dézsi Csaba András jó jelölt volt, és sokkal jobb, mint Pollreisz Balázs.

Ezeknek köszönhetően imponáló eredményt értünk el az országos erőmérőn, az ellenzék viszont komoly veszteségeket szenvedett – emelte ki a fideszes politikus. Simon Róbert Balázs kérdésre elmondta, nem gondolná, hogy a DK tudatosan adta át Győrben a vesztes pozíciót az MSZP-nek, egész egyszerűen azért Pollreisz indult, mert nem volt más jelölt, a megyeszékhelyen elfogyott a baloldal.

Értékelte tegnap a győri választás eredményét a Fidesz kommunikációs igazgatója is. Hollik István kiemelte, hogy új korszak kezdődik Győr életében Dézsi Csaba András polgármesterré választásával. Szavai szerint a kormánypártok számára ez nemcsak választás volt, hanem becsületbeli ügy is.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke: Nem különösebben lepődtem meg az eredményen. A Fidesz egy nagyon jó, az egész város által ismert és szeretett jelöltet állított, aki huszonöt éve képviselő, benne van a helyi közéletben. Győr többsége ráadásul már régóta elkötelezett a Fidesz mellett, hiszen Borkai Zsolt még a botránya után is, igaz, éppen csak, de tudott győzni, előtte pedig rendre fölényesen. Szerintem az ellenzéki pártok is, amelyek ismerik a helyi viszonyokat, erre az eredményre számítottak. Ettől függetlenül az ellenzék részéről hiba volt megúszni egy előválasztást, ami a tapasztalatok szerint nem csupán a jelölt kiválasztásában segít, hanem a választók megszólításában, mozgósításában is még a voksolás előtt. Látszik, hogy a magyar közéletben nincsen földindulásszerű változás, azok az ellenzékiek, akik azt gondolták, hogy október után minden sétagalopp lesz, most láthatják, hogy erről szó sincs. Az eredmény ugyanakkor nemhogy gyengíti, inkább erősíti az ellenzéki együttműködési kényszert, az ugyanis látszik, hogy szavazóik tudomásul veszik és arra szavaznak, akit az ellenzék közösen állít eléjük.

Kiszelly Zoltán, politológus: Nagyon fontos választás történt, a Fidesz szempontjából pedig nagyon fontos győzelem született, hiszen Győr megyeszékhely, egy prosperáló iparváros és egyetemi város egyszerre. Ki kell emelni, hogy míg a Fidesz egy hiteles, jó jelöltet talált, addig az ellenzék nem kínált vonzó alternatívát a győrieknek. A jelek szerint kisült az a feszültség, ami év végéig felgyülemlett az országban, ezzel együtt megtört az ellenzék lendülete. Korábban a nagyvárosokban valóban volt egy olyan hangulat, hogy akkor most megmutatjuk, hogy az ország nem csak fideszes. Ám a tavaly októberi választás óta az ellenzéki vezetésű városokban, leginkább pedig Budapesten elmaradt az a fordulat, amit a kampányban ígértek, hogy akkor most egy másik, szabad, nem fideszes világ jön. Az elmúlt száz nap bebizonyította, hogy az ellenzék nemhogy friss kezdetet nem hozott, hanem éppen az ellenkezőjét valósította meg, visszahozta a 2010 előtti világot. Egyrészt Draskovics Tibortól kezdve Lamperth Mónikáig visszatértek a régi arcok, illetve maga a 2010 előtti politika, hiszen az ellenzéki vezetésű városokban, kerületekben újra emelik az adókat, privatizálnak, a szociális dolgozókon spórolnak. Valószínű, hogy a győri bizonytalan szavazók ilyen körülmények között nem látták értelmét a voksolásnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.