Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Svájc

Veszélyesek, de kivédhetők az intézeti járványok

Bármelyik bentlakásos szociális intézményben bármikor kialakulhatnak olyan járványok, amelyeket az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okoznak. Megfelelő intézkedésekkel azonban ezek megjelenésének esélye mérsékelhető, a fertőzések jobban kordában tarthatók, illetve a járványok hamarabb felszámolhatók. Mindehhez viszont a jelenleginél nagyobb odafigyelésre van szükség – vélik a szakemberek.

Haiman Éva
2019. 12. 17. 6:26
A járványok megelőzésében az intézmények vezetőinek és orvosainak kiemelt felelősségük van Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban megjelent sajtóhírekkel ellentétben nincs egészségügyi vészhelyzet és járványügyi zárlat sem a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény Aranyág Otthonában. Ezt Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára közölte azt köve­tően, hogy a Népszava arról írt: az antibiotikumnak is ellenálló MRSA-bakté­rium fertőz múlt nyár óta a bázakerettyei otthonban, ám az intézmény nem értesített senkit, csak most rendeltek el egészségügyi vészhelyzetet. A szaktárcánál jelezték: a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya helyszíni vizsgálatot tartott, a fertőzötteket elkülönítették, és zajlik az összes dolgozó és ellátott MRSA-szűrésének megszervezése.

Az eset kapcsán utánanéztünk, mennyire gyakoriak az ilyen jellegű, kórházakban nem ritka fertőzések a bentlakásos szociális intézményekben, és kiderült: a probléma itt majdnem olyan jelentős. Ennek egyik oka, hogy a lakók többsége eleve sokféle krónikus betegségben szenved, egyötödük nagyon idős, 85 éves is elmúlt, zavart, illetve vizelettartási problémákkal küzd, mindez pedig nagyobb kockázat a fertőzések szempontjából. A másik, hogy a lakók 17–50 százaléka rendszeresen kórházi ellátásra szorul, ahonnan magukkal viszik az ottani kórokozókat. Minderről Szabó Rita epidemiológus beszélt lapunknak, aki több tanulmányban is foglalkozott a szociális intézményeket érintő fertőzésekkel.

A járványügyi szakember elmondta: a probléma súlyát jelzi, hogy az euró­pai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) a témában 2008-ban külön projektet indított. Az előrejelzések szerint ugyanis Európában folyamatosan idősödik a népesség, még többen fognak bentlakásos szociális intézményekben élni. Eddig három alkalommal, legutóbb 2016–2017-ban végeztek felmérést 24 európai országban, Magyarországról 75 intézményben. A vizsgálat mindenütt egy megadott napon zajlott, akkor több mint 3850 fertőzést regisztráltak. Átlagosan a lakók 3,7 százaléka volt érintett, nálunk azonban csak egy százalék. A fertőzések majdnem 85 százaléka magában az intézményben alakult ki, 7,5 százalék kórházi, míg a többi egyéb eredetű volt.

A járványok megelőzésében az intézmények vezetőinek és orvosainak kiemelt felelősségük van
Fotó: Teknős Miklós

Ami a baktériumellenes szerek alkalmazását illeti, a lakóknak átlagosan az 5,8 százaléka kapott ilyet, Magyarországon és Litvániában az antimikrobiális szerhasználat azonban alacsony, egy százalék alatti volt. Ezt azért fontos tudni, mert a túlzott és/vagy nem megfelelő antibiotikum-használat az egyik fő oka annak, hogy egyre több az olyan kórokozó, amely már minden ismert gyógyszerre rezisztens. Mint Szabó Rita jelezte, a zalai otthonban felbukkant MRSA-baktérium ugyan nem ilyen, de a leggyakrabban használt antibiotikumoknak már ez is ellenáll, ugyanakkor ez az egészségügyi ellátással összefüggő és a bentlakásos szociális intézményekben előforduló fertőzések egyik leggyakoribb kórokozója.

Ezért az Egészségügyi Világszervezet, az ECDC, valamint a hazai szakemberek is sürgetőnek tartják, hogy – Hollandiához, Norvégiához és Svédországhoz hasonlóan – minden ország nemzeti járványmegelőző rendszert hozzon létre a bentlakásos szociális intézményekben is. Ez alól – hangsúlyozta Szabó Rita – a szociális otthonok sem kivételek, mert az MRSA és más hasonló fertőzések terjedése csak így előzhető előzhető meg, illetve kontrollálható. – A fertőzések, járványok megelőzésé­ben kiemelt felelősségük van az intézményvezetőknek és az otthonban dolgozó orvosoknak.

Olyan járványmegelőző programot kell kialakítaniuk, amely magában kell foglalja az antibiotikum-használat észszerűsítését, az ellátottak és a személyzet rendszeres szűrővizsgálatát és szükség szerinti elkülönítését, valamint a kézhigiéné szabályainak betartását – mutatott rá a járványügyi szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.