Hogyan válasszunk árnyékolót a forró nyári napokra?

Összeállításunkban bemutatjuk a különböző lehetőségeket, hogy mindenki kiválaszthassa a számára ideális eszközöket.

null

Függönyök

A legnépszerűbb beltéri árnyékoló, szinte minden lakásban fontos szerepet kap. A felfüggesztés, a karnis és az anyag tekintetében számtalan változata létezik, így némi utánjárással biztosan találunk kedvünkre való darabokat. Általában kétsínes mennyezeti vagy konzolos karnis tartja a függönyöket: az ablak felé eső sínre kerül a fényáteresztő, a szoba felőli párjára pedig a sötétítőfüggöny.

Nyáron nélkülözhetetlen fontossággal bír a megfelelő függöny kiválasztása
Fotó: unsplash

A sűrű szövésű textilek megfogják a napsugarakat, de színük hamar kifakul az erős fénytől, ezért gyakran blackout textilréteget varrnak az ablak felőli oldalra, amely egyrészt szinte teljesen fényzáró, másrészt védi a dekorfüggöny anyagát. Ma már enyhén fényvisszaverő felülettel is gyártják, ez javítja a hőérzetet a szobában. A kizárólag blackout alapanyagbólkészült sötétítőket széles színválasztékban kínálják a boltokban. Mivel a két hagyományos textilszál közé egy harmadik, fekete szálat is beleszőnek, akár százszázalékos védelmet nyújthat.

A fényzárásban a karnis is részt vesz. A teljes sötétség érdekében célszerű mennyezeti sínes karnisrendszert alkalmazni, ha a szélein egy-egy negyedköríves elemmel kifut egészen a falig, nemcsak a mennyezetnél áll résmentesen a függöny, hanem az oldalfalaknál is.

Lapfüggönyök, szalagfüggönyök

A lapfüggöny esetében ahány feszített textillap éri át a nyílászárót, annyi kis sín fut a karnison. Hatalmas a szín- és anyagválaszték, léteznek enyhe árnyékot adó és teljesen fényzáró modellek. Kisebb egységekből áll, de stílusában hasonló megjelenésű a szalagfüggöny. Ennél egy sínen futnak a lánccal összefűzött „szalagok”, utóbbiak elforgatásával szabályozhatjuk a beeső fénysugarak mennyiségét. Előnye, hogy oldalt kis helyre gyűjthető, és íves nyílászárókhoz is használható.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.