időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Hogyan válasszunk árnyékolót a forró nyári napokra?

Forrás: Lakáskultúra
2021.05.11. 19:44
borítókép

Összeállításunkban bemutatjuk a különböző lehetőségeket, hogy mindenki kiválaszthassa a számára ideális eszközöket.

Függönyök

A legnépszerűbb beltéri árnyékoló, szinte minden lakásban fontos szerepet kap. A felfüggesztés, a karnis és az anyag tekintetében számtalan változata létezik, így némi utánjárással biztosan találunk kedvünkre való darabokat. Általában kétsínes mennyezeti vagy konzolos karnis tartja a függönyöket: az ablak felé eső sínre kerül a fényáteresztő, a szoba felőli párjára pedig a sötétítőfüggöny.

Nyáron nélkülözhetetlen fontossággal bír a megfelelő függöny kiválasztása
Fotó: unsplash

A sűrű szövésű textilek megfogják a napsugarakat, de színük hamar kifakul az erős fénytől, ezért gyakran blackout textilréteget varrnak az ablak felőli oldalra, amely egyrészt szinte teljesen fényzáró, másrészt védi a dekorfüggöny anyagát. Ma már enyhén fényvisszaverő felülettel is gyártják, ez javítja a hőérzetet a szobában. A kizárólag blackout alapanyagbólkészült sötétítőket széles színválasztékban kínálják a boltokban. Mivel a két hagyományos textilszál közé egy harmadik, fekete szálat is beleszőnek, akár százszázalékos védelmet nyújthat.

A fényzárásban a karnis is részt vesz. A teljes sötétség érdekében célszerű mennyezeti sínes karnisrendszert alkalmazni, ha a szélein egy-egy negyedköríves elemmel kifut egészen a falig, nemcsak a mennyezetnél áll résmentesen a függöny, hanem az oldalfalaknál is.

Lapfüggönyök, szalagfüggönyök

A lapfüggöny esetében ahány feszített textillap éri át a nyílászárót, annyi kis sín fut a karnison. Hatalmas a szín- és anyagválaszték, léteznek enyhe árnyékot adó és teljesen fényzáró modellek. Kisebb egységekből áll, de stílusában hasonló megjelenésű a szalagfüggöny. Ennél egy sínen futnak a lánccal összefűzött „szalagok”, utóbbiak elforgatásával szabályozhatjuk a beeső fénysugarak mennyiségét. Előnye, hogy oldalt kis helyre gyűjthető, és íves nyílászárókhoz is használható.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.