időjárás 2°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Környezetbarát kertészet: így tervezzen fenntarthatóan!

Forrás: Lakáskultúra
2022.02.16. 12:56
borítókép

Hazánkban is érzékeljük, hogy bolygónkon egyre szélsőségesebb az időjárás, de sokat tehetünk a klíma megóvásáért környezetbarát kertműveléssel.

Okosan a vízzel!

A kiszámíthatatlan időjárás miatt aszállyal és özönvízszerű esőzésekkel is számolnunk kell. Lejtős telken tereprendezéssel megelőzhetjük a talajeróziót. Az esővizet fogjuk fel öntözéshez, illetve tegyük lehetővé, hogy a szilárd burkolatokról zöldfelületre vezetve beszivárogjon a talajba – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Hosszú távon kifizetődő egy automata öntözőrendszer.

Komputer és mágnesszelepek nélkül is kialakíthatunk a kerti csapra csatlakozó csepegtető rendszert, amelyet a növények jelzéseire figyelve, kézzel kell megnyitni.

Száraz forróságban felüdülhetünk egy díszmedence vagy csobogó mellett. Egy kerti tó a mikroklímát jobbító hatása mellett már a biodiverzitásnak is kedvez. Táplálásához a házban keletkező szennyvizet egy mocsarat imitáló tározóba vezethetjük, amelyben a talaj, a növények és a gyökérzetükön élő mikroorganizmusok gondoskodnak a vegyszermentes tisztításról.

Ajánlott növények mocsárkertbe: acsalapu, forrásveronika, kardlevelű szittyó, kúszóboglárka, mocsári mályva, pénzlevelű lizinka, piroserű vízi sóska, réti és vesszős füzény, tűzpiros lobélia, vízi menta.

Illusztráció (Fotó: Pexels)

Növényválasztás és -telepítés

Hazai termesztőktől szerezzünk be olyan növényeket, amelyek vadon is előfordulnak a környékünkön, továbbá ültessünk a beporzó rovarokat virágaikkal csalogató és a kártékony rovarokat pusztító madarakat termésükkel vonzó növényeket.

A vastagabb vagy szőrös levelű, a nedvességet raktározó pozsgás és a sziklakertiként ajánlott fajok jól tolerálják a vízhiányt.

A párás magashegységekből származó tű- és pikkelylevelű örökzöldek helyett részesítsük előnyben pl. a szárazságtűrő és változatos megjelenésű, hazánkban is őshonos borókákat, valamint a tujákat. Meszes, száraz területeken mondjunk le a költséges talajcserét és párásítást igénylő rododendronokról, liliomfákról.

Az erősebb szelek ellen többszintes növényzet kialakításával védekezhetünk, ha az uralkodó szélirányba nem teljesen zárt sávot telepítünk a széltörésnek ellenálló fafajokból és magasabb cserjékből vagy sövényből.

Ajánlott növények szélvédelemhez: bangitafélék, fagyal, hársfa, magyal, sárga lombú akác, tiszafa; ellenjavalltak: császárfa, ezüstjuhar, szivarfa

Csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat

Törekedjünk a csak természet adta erőforrásokat (víz, fény, tápanyagok) felhasználó passzív kert létrehozására. A helyi talaj- és éghajlati viszonyokhoz illő, ellenálló növények alkalmazásával csökkenthetjük a vegyszerhasználatot. Szükség esetén folyamodjunk bio és organikus növényvédő szerekhez, pl. csalánból, fekete nadálytőből készített permetlevekhez. Helyezzük előtérbe a természetes megoldásokat, pl. a talajt lehetőleg saját előállítású komposzttal, valamint szerves és zöldtrágyákkal dúsítsuk.

Illusztráció (Fotó: Pexels)

A kertépítéshez fenntartható erdőgazdálkodásból származó (PEFC, FSC tanúsítású) faanyagot, illetve hazai termésköveket vásároljunk a távolról ideszállítottak helyett. Bontott tégla vagy gerenda újrahasznosításával fenntarthatóbbá és egyedivé tehetjük a kertünket.

Benzinmotoros fűnyírónkat cseréljük le károsanyagkibocsátás-mentes elektromosra vagy hengerkéses kézire, és szolárlámpákkal világítsuk meg a közlekedőutakat.

Ajánlott növények a környezetbarát növényvédelemhez biokertbe: bársonyvirág, borágó, búzavirág, cickafark, fokhagyma, fülesternye, kapor, körömvirág, metélőhagyma, sarkantyúka.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)